Wat zit er in je vruchtensap?

Array

Weet jij wat je drinkt?
De consumptie van fruitsappen is in de EU de laatste twee decennia bijna verdubbeld, vooral dankzij de groeiende consensus van de gezondheidsvoordelen. Maar wat zit er eigenlijk in je glas: sap, nectar of een mengsel van verschillende onderdelen? Het EP heeft een nieuw voorstel klaar voor een verbetering van de productiestandaarden en informatie voor de consument om gezondere keuzes te maken.

Wist je dat meer dan 80% van alle sinaasappelsap, veruit het meest geconsumeerde vruchtensap in Europa, uit Brazilie en de Verenigde Staten komt? Dat maakt de EU de grootste importeur van sinaasappelsap, met bijna twee derde van de wereldexport. Deze import op hoge schaal produceert een enorme CO2-uitstoot, dat blijkt uit een verslag van Andres perello Rodriguez (S&D) dat maandag besproken werd in de commissie voor Volksgezondheid en milieubeheer.
Het nieuwe voorstel voor een Europese wet, dat wordt onderzocht door het Parlement, wil de consumptie van de lokale producten verstevigen, die niet over lange afstanden moeten worden vervoerd.. Het voorstel wil ook dat de producten geproduceerd worden onder acceptabele sociale normen en arbeidsomstandigheden (volgens EU-normen). De veiligheidsprincipes vastgelegd in de EU zijn ook van belang.
De hoge import betekent ook een minder duurzaam zakenmodel. De Braziliaanse en Amerikaanse producenten telen de sinaasappels speciaal voor de verwerking, terwijl EU-producenten fruit gebruiken die van de versmarkt geweerd zijn vanwege hun grootte of misvormingen, maar nog steeds geschikt zijn voor sap van hoge kwaliteit.
De EU-producenten zouden ook de toestemming moeten hebben om 10 procent mandarijnsap toe te voegen aan sinaasappelsap, wat de smaak zou verbeteren en gezondheidsvoordelen moet opleveren volgens het verslag.
De nieuwe richtlijn moet ook het probleem van onvoldoende consumenteninformatie aanpakken en een duidelijk onderscheid moet  worden gemaakt tussen ‘sap’ en ‘nectar’, vanwege de aanwezigheid of afwezigheid van suiker in deze producten.
Consumentengroepen zoals diabetici, kinderen en mensen met gewichtsproblemen moeten weten hoeveel suiker een drankje bevat. De EP-leden stellen daarom campagnes voor om de consumenten beter te informeren over de verschillen tussen vruchtensappen, die geen of wel toegevoegde suikers of nectar bevatten, die gemaakt zijn van geconcentreerde vruchtensappen en of het vruchtensap toegevoegde suikers of zoetstoffen bevat.
Dat is slechts een van de verschillende verslagen voorgesteld door de commissie voor milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid om de consumentenbescherming en de voedselveiligheid in de EU te verbeteren . De EU-leden willen bijvoorbeeld de EU-lidstaten toelaten om voedsel dat geproduceerd is met behulp van GGO’s te weren, op gronde van milieugerelateerde motieven. Ze eisten ook om voedsel dat geproduceerd is van gekloonde dieren te labelen en riepen op om strengere controles bij de toepassing van antibiotica bij dieren.

REF. : 20110415STO17905
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen