Schippers verlaagt kwaliteit indicatiestelling AWBZ

Array

Op 18 april (zie ook www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op  ‘Nieuwsbrieven  ‘) stond op deze sit een bericht met als kop ‘Willen zorgverleners wel zelf indiceren’. Leida Menninga werkt in Wijk bij Duurstede  als zorgconsulent. Vroeger was zij indicatiesteller bij het CIZ. Zij reageert als volgt op het bericht: ‘Als het gaat om vervolgindicaties, inzet spoedzorg en standaardindicaties, dan wil ik dat als zorgconsulent wel zelf doen. Dit vraagt niet heel veel tijd en niet heel veel handelingen.

Vanaf 1 oktober worden zorgaanbieders geacht voor alle mensen boven 80 jaar zelf te indiceren. Daar kan ik het niet mee eens zijn. Door VWS en het CIZ is er ingewikkelde regelgeving ontwikkeld. Het gaat van zorgaanbieders veel tijd vragen om zelf te indiceren. Er worden aan zorgaanbieders geen extra gelden verstrekt hiervoor. Het moet allemaal gebeuren binnen het toch al zeer krappe budget van zorgaanbieders. En bovendien, waar blijft de onafhankelijke indicatiestelling?

De staatssecretaris spreekt van vertrouwen in zorgaanbieders. Natuurlijk moet dit er zijn, maar het hemd is nog altijd nader dan de rok. In de indicatiestelling wordt op kwaliteit ingeboet als de plannen van de minister doorgaan’. Aldus Leida Menninga.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen