Professional indiceert zelf: Ja graag

Array

Op 11 april opende ik met de kop ‘Indicatiestelling moet blijven’ (Surf ook naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Nieuwsbrieven’). Erik Oosterhof is wijkverpleegkundige en wil graag zelf indiceren. Hij mailt:’ Als professional wil ik zelf indiceren. De reden hiervoor is een negatieve. Onafhankelijke indicatiemedewerkers leveren geen goede indicatie voor de benodigde zorg, door gebrek aan inzicht in de clientsituatie (veelal telefonisch en kort-door-de-bocht, gesloten vragen). Daarnaast ontstaat vertraging door gebrek aan capaciteit (tot zes weken wachten op een indicatie). Ook is de regelgeving/protocollering kortzichtige en rigide.

Gevolg hiervan is dat onafhankelijke indicaties veelal onjuist zijn (en dus moeten worden overgedaan/aangevuld: dubbel werk), voor te korte tijd worden afgegeven (hoewel hierin verbetering komt). Enige nuancering hierin is wel op zijn plaats maar zou te veel afbreuk doen aan mijn betoog en komt de leesbaarheid niet ten goede.

Mijn voorkeur gaat uit naar niet-indiceren. Indicatie is een vorm van geïnstitutionaliseerd wantrouwen, uit een grijs verleden waarin er een overvloed aan geld en capaciteit in de zorg was. Zowel het geld als de overvloed aan capaciteit zijn inmiddels verdwenen. Alleen controle op kwaliteit van zorgverlening zou voldoende moeten zijn, vergelijkbaar met huisartsen, fysiotherapeuten e.d., gevolgd door steekproefsgewijze onafhankelijke controle, dus niet door financierende instantie.’ Tot zover Erik Oosterhof. Ik merk op dat het Centrum Indicatiestelling Zorg geen financierende instantie is. Dat zijn de zorgverzekeraars.

Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen