Behandeling met biologicals kan effectiever

Array

VU medisch centrum
Tijdens behandeling met kostbare biologicals kan het meten van antistoffen tegen deze geneesmiddelen mogelijk bijdragen aan betere en effectievere behandelresultaten zo blijkt uit onderzoek van Margret Bartelds. Het is daarom waardevol om deze meting bij de behandeling standaard uit te voeren zo concludeert Bartelds die op 18 mei 2011 promoveert aan VU medisch centrum.

Bij de behandeling met biologicals (geneesmiddelen geproduceerd met behulp van biotechnologie) komt het voor dat patienten antistoffen tegen deze middelen ontwikkelen. Deze antistoffen verminderen de werkzaamheid van het geneesmiddel. Voor een optimale behandeling kan het waardevol zijn dat medisch specialisten al tijdens de behandeling de vorming van antistoffen gaan meten. De resultaten kunnen bijdragen aan een betere en effectievere behandeling met deze geneesmiddelen. De meting wordt nu nog niet de standaard uitgevoerd in de klinische praktijk.

Biologicals hebben voor een enorme therapeutische vooruitgang gezorgd in de behandeling van ziekten zoals reumatoide artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en bepaalde vormen van kanker. Het zijn kostbare medicijnen die steeds meer worden voorgeschreven en een grote impact hebben op de gezondheidszorg.
bron: Origineel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen