Zelfmanagement voorkomt helft van de chronische aandoeningen

Array

Het stimuleren van zelfmanagement van patienten  is niet slechts een andere vorm van interventie. Er is sprake van een paradigmatische verandering die een andere interactie tussen hulpvrager en hulpverlener inhoudt. Zelfmanagement houdt in dat de regie aan de patient wordt teruggegeven. Dus dienen zorgverleners de bevoogdende houding die hen zo vaak kenmerkt te laten varen. Zelfmanagement moet daarbij natuurlijk niet staan voor het verwaarlozen van de verantwoordelijkheid van de professionele hulpverlener, en evenmin voor verkapte bezuinigingen.

Zelfmanagementprogramma’s blijken effectief te zijn. De eerste resultaten van een overkoepelende review studie laten zien dat zelfmanagement tot verbetering leidt van achtereenvolgens klinische resultaten, kwaliteit van leven, tevredenheid van de patient en waarschijnlijk ook de kosten. Er is echter dringend veel meer kennis nodig. Dat vergt uiteraard de nodige investeringen. Met deze woorden prof.dr. Jan Walburg, bestuursvoorzitter van het Trimbos Instituut het congres ‘Zelfmanagement van patienten met psychische problemen’. Dat vond op 12 mei plaats op de Universiteit Utrecht. Het Julius Centrum en het Trimbos Instituut hadden het congres georganiseerd. Het trok 150 deelnemers. 

Om het belang van zelfmanagement te onderstrepen haalde Walburg het onderzoek aan naar het grote verschil in aantal jaren levensverwachting en gezonde levensverwachting tussen hogere en lagere sociaaleconomische groepen. De oorzaak van dat grote verschil valt namelijk ook toe te schrijven aan zelfmanagement, in de zin van al dan niet effectief gezondheidsgedrag (bewegen, niet roken, ontspannen, tijdig naar de dokter, etc.). Chronische ziekten blijken voor 50% veroorzaakt te worden door een verkeerde leefstijl, dat wil zeggen door onvoldoende zelfmanagementvaardigheden. De Power Point Presentatie van Jan Walburg en van andere sprekers tref u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘gehouden congressen’. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum haar jaarlijkse congres over ‘Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde langdurige zorg’. Een van de  thema’s in de plenaire inleiding en de 22 workshops betreft zelfmanagement bij chronische aandoeningen. Moet de bevordering daarvan bij beperkte financiele middelen vooral betreffen het adequate handelen bij een naderende verergering van de chronische aandoening, die leidt tot een dure ziekenhuisopname of spoedbezoek?  Dat bespaart geld op korte termijn.

Of moet de nadruk liggen op basaal zelf management zoals luisteren naar het eigen lichaam in het algemeen en het afleren van ongezonde leefstijlen? Dat bespaart geld op lange termijn. Waar ligt het evenwicht? Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle ontwikkelingen in de langdurende zorg, inclusief de meeste recente voorgestelde transities van AWBZ-zorg naar de WMO?  Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen