Legionellabacterie in water koeltoren MCA onder controle

Array

Medisch Centrum Alkmaar
Tijdens de maandelijkse controle van de drie koeltorens gelegen op het buitenterrein van MCA is in het koelwater van een van de torens een verhoogd aantal legionellabacterien aangetroffen. Het water in de koeltoren is niet aangesloten op de watervoorziening van MCA. De koeltoren is onmiddellijk buiten gebruik gesteld en gereinigd.

Besmettingsgevaar opgeheven
Het gaat om legionellabacterie type 2-14, een milde variant. Infectie met de legionellabacterie uit zich in klachten als verkoudheid of (zelden) longontsteking. Door de open koeltoren onmiddellijk stil te leggen, is het besmettingsgevaar, dat via de lucht plaatsvindt, opgeheven. Ook is er niemand in aanraking gekomen met het water uit de koeltoren, omdat het water alleen gebruikt wordt voor koeling van systemen.

Nog geen besmettingen bekend
Bij MCA en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) hebben zich tot op heden geen patienten gemeld, met eerder genoemde klachten. De besmetting met de legionellabacterie van het koelwater is ontstaan tussen de voorlaatste en de laatste controle, tussen 7 april en 24 mei. De uitslag is heden bekend geworden. Mocht iemand in genoemde periode besmet zijn geraakt, dan was dat hoogst waarschijnlijk inmiddels aan het licht gekomen. De incubatietijd (de tijd tussen het binnenkrijgen van de bacterie en het begin van de ziekte) bedraagt 10-14 dagen. De huisartsen in de regio zijn op de hoogte gesteld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen