Waarom een antipsychoticum dik maakt

Array

Waarom heeft het antipsychoticum olanzapine als bijwerking vaak gewichtstoename? Dat vraagt Esther van der Zwaal zich af in haar proefschrift.
Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis. Van der Zwaal onderzocht bij ratten het effect van olanzapine op verschillende aspecten van energiebalans, zoals honger en verzadiging, voedselvoorkeur, lichaamsbeweging en -temperatuur. Uit de experimenten bleek dat ratten die behandeld werden met olanzapine grotere maaltijden aten dan normaal. Het verzadigingsproces dat normaal gesproken zorgt voor het beeindigen van een maaltijd werkte dus blijkbaar minder goed. Mogelijk speelt een verhoogde afgifte van ghreline (een ‘honger-hormoon’) door olanzapine hierbij een rol.

Verder bleek dat ratten na behandeling met een lage dosering olanzapine gemotiveerder waren om te werken voor een suikerbeloning. Terwijl sibutramine (een ‘afslankmedicijn’) het omgekeerde effect had. Dit verklaart mogelijk waarom sommige patienten die behandeld worden met olanzapine onbedwingbare behoeftes (‘cravings’) ervaren naar snacks zoals chocolade of chips, en waarom sibutramine gewichtstoename bij gelijktijdig gebruik van olanzapine kan voorkomen.

30-06-2011, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Esther van der Zwaal, Geneeskunde
Proefschrift: Olanzapine-induced weight gain: Lessons learned from developing rat models
Promotor 1: Prof. dr. R.A.H. Adan
Copromotor 1: Dr. S.E. la Fleur

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Waarom een antipsychoticum dik maakt"

  1. Ik zou graag van deze beste onderzoekster wel eens graag willen weten wat je er aan kan doen om overgewicht te kunnen voorkomen ( behalve op het eten te letten ) kunt doen want ik erger me eigen dood aan mijn gewicht en daar word je al niet vrolijk van!!!!!!

Comments are closed.

Recente artikelen