JBZ: Oog voor kwaliteit

Array

Na haar opleiding geneeskunde en specialisatie koos Ineke Weers-Pothoff er in 1989 voor als arts-microbioloog in de regio noordoost Brabant aan de slag te gaan. Op 1 juli 2011 gaat ze met pensioen en blikt kort terug op haar loopbaan.

Weers trapt af: “Nadat ik een aantal jaar werkte als microbiologisch analiste startte ik in 1978 met de opleiding geneeskunde gevolgd door de specialisatie tot arts-microbioloog in het UMC St. Radboud. Daarna begon ik in de regio noordoost Brabant op het laboratorium in het Groot Ziekengasthuis en St. Anna Ziekenhuis Oss. Ik hield me bezig met het opsporen en diagnosticeren van ziekten die veroorzaakt worden door bacterien, virussen, parasieten en schimmels. De medische microbiologie geeft ons de kans infectieziekten te begrijpen, herkennen en bestrijden. In het microbiologisch laboratorium onderzoeken wij alle menselijke materialen zoals urine, bloed of hersenvocht. Op basis daarvan adviseren we welk antibioticum het beste kan worden gegeven.”

Automatisering
Tijdens haar loopbaan maakte Weers een aantal belangrijke ontwikkelingen mee. “Toen ik begon, verwerkten we alle onderzoeken handmatig. Tegenwoordig wordt een steeds groter deel van het onderzoek geautomatiseerd uitgevoerd. Ook verbeterde de administratieve afhandeling. De papierstroom werd geminimaliseerd en elektronisch. Hierdoor gaat het werk sneller, ontstaan er minder fouten en zijn de uitslagen eerder bij de aanvrager.”

Betrokken
Weers voelde zich heel betrokken bij haar werkzaamheden en medewerkers. “Ik was altijd geïnteresseerd in verschillende microbiologische uitbraken zoals Q-koorts. In ons laboratorium deden we hier veel onderzoek naar.” Ook vervulde zij diverse bestuurlijke functies. “Twee periodes zette ik me in als lid van het bestuur van de medische staf, waarvan drie jaar als voorzitter. Ook hield ik me vanaf het eerste moment bezig met allerlei zaken rondom de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Vanaf de architectenselectie tot de uiteindelijke afronding. Daarnaast was ik enkele jaren bestuurslid en acht  jaar lid van de visitatiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Microbiologie.”

Uniform
Tijdens haar loopbaan had Weers altijd oog voor kwaliteit. “Ik vind het belangrijk dat een ziekenhuis een landelijk kwaliteitssysteem hanteert. Samen met alle collega’s zorgde ik ervoor dat ons laboratorium de zogenaamde CCKL accreditatie behaalde. Hierdoor ontstond een meer uniforme manier van werken met standaard processen

 

en procedures. ”Niet voor niets is er tijdens haar afscheidsreceptie, die op 29 juni 2011 plaatsvindt, een symposium met als thema kwaliteit.

Goede samenwerking
Weers zal haar collega’s gaan missen. “Als arts-microbioloog had ik veel contact met artsen en verpleegkundigen in en buiten de ziekenhuizen. Maar het microbiologisch laboratorium had nooit op dit niveau kunnen functioneren zonder de inzet van alle medewerkers. Het is een prima team waarin we het belangrijk vinden kennis en kunde te delen.” Nu gaat Weers genieten van haar vrije tijd. Ze heeft al veel plannen: “Komende maanden ga ik dingen doen die ik deels voor me uit heb geschoven. Daarnaast ben ik fervent tuinierster: ik heb een grote tuin waar ik vaak te vinden ben. Ook ga ik meer tijd besteden aan mijn paarden. Mijn man en ik maken regelmatig lange tochten in de natuur. Ja, ik vermaak me wel…”

Recente artikelen