Belastingdienst stopt uitbetaling zorgtoeslag asielzoekers

0
526

De Belastingdienst heeft de onterechte uitbetaling van toeslagen aan 1400 asielzoekers stopgezet. Het gaat daarbij voornamelijk om zorgtoeslag. Om uitbetaling in de toekomst te voorkomen controleert de Belastingdienst onder andere maandelijks of er nieuwe toeslagen worden aangevraagd voor deze groep.

De Belastingdienst heeft aanwijzingen dat de asielzoekers worden geronseld door een groep fraudeurs. De ronselaars maken handig gebruik van de onwetendheid van asielzoekers door namens hen toeslagen aan te vragen. De toeslag verdwijnt vervolgens grotendeels in de zakken van de crimineel, terwijl de asielzoeker wordt geconfronteerd met hoge terugvorderingen en boetes. De Belastingdienst zal in samenwerking met het COA voorlichting geven op asielzoekerscentra om deze groep duidelijk maken dat zij geen recht hebben op een toeslag.

Staatsecretaris Weekers van Financien heeft in zijn Fiscale Agenda maatregelen  voor een hardere aanpak van fraudeurs opgenomen. Zo stelt hij onder andere voor om het recht op een toeslag bij gebleken fraude meerdere jaren te ontnemen.