Gemeentelijk ‘blowverbod’ in strijd met Opiumwet

0
164

Raad van State: Gemeentelijk ‘blowverbod’ in strijd met Opiumwet
De burgemeester van Amsterdam mag op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening niet een locatie aanwijzen waar een softdrugsverbod geldt. Zo’n gemeentelijk ‘blowverbod’ is in strijd met de Opiumwet. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van vandaag (13 juli 2011).

Een aantal bewoners van de Hemonystraat in Amsterdam had de burgemeester gevraagd om een softdrugsverbod af te kondigen voor de kinderspeelplaats in hun straat. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Amsterdam is deze bevoegdheid opgenomen. De burgemeester wees het verzoek in mei 2009 echter af, omdat hij een blowverbod in dit geval een te zwaar middel vond.

De Raad van State is van oordeel dat de Amsterdamse regeling op dit punt in strijd is met de Opiumwet. In Nederland is het aanwezig hebben van softdrugs verboden. Dit staat in de Opiumwet. De Raad van State is van oordeel dat hieruit volgt dat ook het gebruiken van softdrugs strafbaar is. Er bestaat ‘geen ruimte voor gemeentelijke verbods- en strafbepalingen die deze voorschriften uit de Opiumwet dupliceren’, aldus de hoogste bestuursrechter.

De uitspraak betekent niet dat de burgemeester niet zou kunnen optreden tegen mensen die de openbare orde verstoren, al dan niet onder invloed van softdrugs. De Gemeentewet biedt de burgemeester daarvoor deze bevoegdheid.

Deze uitspraak heeft gevolgen voor andere gemeenten die een gelijkluidend softdrugsverbod in hun verordening hebben opgenomen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Bron: Raad Van State

Vorig artikelBill Gates steunt uniek project om malaria uit te roeien
Volgend artikel‘One apple a day, keeps the doctor away’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.