eHealth pilot Persoonsgerichte Preventie in Leidsche Rijn van start

Array

Binnenkort ontvangen 800 inwoners in de wijk Leidsche Rijn een uitnodiging van hun huisarts om hun gezondheid te testen. Als blijkt dat er een verhoogd risico is op een chronische ziekte dan kan iedere bewoner beslissen of men de eigen gezondheidsconditie wil verbeteren. Vervolgens kan elk individu kiezen uit een palet van lokale en online preventie-arrangementen.

Het project is een initiatief van Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, GG&GD Utrecht, AGIS zorgverzekeraar, NIPED, UMC Utrecht  en Vita Valley en  vindt plaats in het kader van het convenant ‘Utrecht Gezond. Voorafgaand aan het project zijn de zorggegevens en gezondheidsproblemen in de wijk Leidsche Rijn geanalyseerd. Daaruit bleek dat  overgewicht, bewegingsarmoede en psychosociale problematiek de belangrijkste gezondheidsbedreigingen zijn.

In de eerste pilot verwachten de partners 200 bewoners over te halen tot participatie. Na de testfase worden in  totaal 10.000-20.000 deelnemers uitgenodigd.  De partners willen stapsgewijs toewerken naar een duurzaam en sluitend regionaal gezondheidsnetwerk. Door de wijkgerichte insteek kunnen behoeften van wijkbewoners individueel worden gekoppeld aan de leefstijl- en fitnessprogramma’s van buurtcentra, sportverenigingen, GGZ-instellingen en de gezondheidscentra in Leidsche Rijn.

 

In het project wordt gebruik gemaakt van het eHealth platform van het NIPED. Via dit platform ontvangt een deelnemer een persoonlijk advies  na het invullen van een vragenlijst en, alléén indien nodig, aanvullende testen. Het op de persoon afgestemde preventie-advies bevat zelfhulpmodules of wijst de weg naar het beschikbare (wijk)aanbod. Daarnaast kan elke deelnemer via het platform desgewenst gebruik maken van publieksinformatiebronnen, e-consulting of eHealth cursussen. In urgente gevallen volgt, indien geïndiceerd, medische follow-up.

De kennis en ervaringen uit  de pilot worden via het Platform Personalized Prevention (PPP) gedeeld met andere regio’s. PPP is een kennis- en verbindingsplek voor de implementatie van Persoonsgerichte Preventie. Partners van het platform ontwikkelen nieuwe preventieformules, stellen tools beschikbaar en organiseren landelijke netwerkbijeenkomsten. Via regionale pilots wil het platform  in 2011 en 2012 één miljoen mensen bereiken. Partners in het Platform Personalized Prevention zijn de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, LVG, GGD Nederland, ZonMw, NISB, NPCF, NIPED, TRANZO, TNO en RIVM. Voor meer informatie: www.preventweb.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen