Kwaliteit huisartsenzorg beperkt zichtbaar

Array

Tweederde van de huisartsen vindt dat informatie over hun medische handelen vooral binnen de praktijk gebruikt moet worden voor verbetering van de kwaliteit. Zij vinden deze niet geschikt om openbaar te maken of om de honorering op te baseren. Het kost nog veel moeite om de hiervoor benodigde gegevens aan te leveren.

Binnen het nieuwe zorgstelsel moeten niet alleen ziekenhuizen informatie over de kwaliteit van hun zorg openbaar maken, maar álle zorgverleners, ook huisartsen. Huisartsen-, patienten- en consumentenorganisaties, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS ontwikkelden daarom een basisset van ‘indicatoren’ voor de kwaliteit van de huisartsenzorg. De scores op deze ‘indicatoren’ maken de kwaliteit van zorg inzichtelijk. De basisset bestaat uit indicatoren voor het medisch handelen en informatie over de praktijk. Indicatoren voor medisch handelen meten bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg voor patienten met diabetes, COPD, astma en hart- en vaatziekten, preventieve activiteiten en het voorschrijven van antibiotica. Deze gegevens zouden eenvoudig uit de elektronische zorgregistratie van de huisartsen te destilleren moeten zijn. Informatie over de praktijk is keuze-informatie voor patienten, zoals informatie over de openingstijden en bereikbaarheid van de praktijk, soorten spreekuur en informatie over de artsen.

Niet alles delen
Huisartsen kunnen op dit moment slechts voor een deel van deze indicatoren gegevens leveren, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), NHG Praktijkaccreditering, Twynstra Gudde en MedLawconsult. Voordat op grote schaal gegevens uit de huisartsregistratiesystemen verzameld kunnen worden, moeten er technische problemen worden opgelost en moet de kwaliteit van de elektronische zorgregistratie verbeteren. Bovendien wil slechts een derde van de huisartsen hun scores op beroepsinhoudelijke indicatoren delen met anderen. De meesten vinden dat beroepsinhoudelijke indicatoren vooral binnen de praktijk gebruikt moeten worden voor verbetering van de kwaliteit. Ze vinden deze informatie niet geschikt om openbaar te maken of om de honorering op te baseren.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door een team van huisartsen, onderzoekers, informatici en juristen. De onderzoekers keken of met de ontwikkelde indicatoren en de informatie over de praktijk, het benodigde inzicht in de kwaliteit te verkrijgen is ‘tegen een aanvaardbare inspanning’. Ze maakten hiervoor gebruik van vragenlijsten op internet, gegevens uit huisartsregistratiesystemen en ze hielden interviews met huisartsen en andere betrokkenen.

Subsidient
Ministerie van VWS, Zichtbare Zorg

Samenwerkingspartners
NHG Praktijkaccreditering
Twynstra Gudde
MedLawconsult

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen