Sint Maartenskliniek lanceert netwerksite voor fibromyalgie

Array

Het reumacentrum wil de zorg en behandeling van patienten met fibromyalgie verbeteren. Daarom gaat zij een landelijk netwerk opzetten voor patienten en behandelaars van deze aandoening die zich kenmerkt door pijn over het gehele lichaam.

Op de recent gelanceerde website www.fibronet.nl deelt de Maartenskliniek haar kennis en ervaring over fibromyalgie. Behandelaars kunnen zich via deze website aansluiten bij het netwerk.

Onbegrepen
Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen chronische pijn hebben in het gehele lichaam en waarvoor geen medische oorzaak te vinden is. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit medisch onbegrepen pijnsyndroom komt voor bij acht procent van de vrouwen tussen de 30 en 70 jaar. Twintig procent van de mensen die een reumatoloog bezoeken heeft fibromyalgie.

Onvoldoende kwaliteit van zorg
Als reumatoloog heeft Hans Cats van de Maartenskliniek veel ervaring met de behandeling van mensen met chronische pijn. Hij vindt dat de zorg aan mensen met fibromyalgie in Nederland onvoldoende is. Cats: ‘De kennis over fibromyalgie is beperkt en de diagnose nog steeds omstreden. De bestaande richtlijnen over onderzoek, behandeling en begeleiding van patienten worden slecht of zelfs helemaal niet opgevolgd. Er zijn wel bewezen effectieve behandelingen maar die worden slechts mondjesmaat aangeboden. Daardoor krijgen  patienten niet de behandeling die ze nodig hebben of gebruiken ze medicijnen die niet geschikt zijn’.

Effectieve behandeling
De Sint Maartenskliniek heeft een groot onderzoek uitgevoerd onder fibromyalgiepatienten om een behandeling te vinden die effectief is. Daaruit blijkt dat een gecombineerde behandeling van medicatie, bewegingstherapie en cognitieve gedragstherapie het beste werkt. Deze aanpak is zo succesvol dat er vanuit het hele land patienten naar Nijmegen komen. De Maartenskliniek kan daardoor de vraag niet meer aan.

Netwerk opzetten
Vanuit de behoefte om alle patienten de behandeling te kunnen bieden die ze nodig hebben, werd het idee van een landelijk fibromyalgienetwerk geboren. Hans Cats: ‘Met het opzetten van dit zorgnetwerk willen we de samenwerking en uitwisseling bevorderen tussen patienten, zorgverleners, wetenschappelijk onderzoekers en zorgverzekeraars. Zo kan er uiteindelijk in alle regio’s van het land passende zorg komen, die bovendien wetenschappelijk bewezen en effectief is.’ De netwerksite www.fibronet.nl  werd onlangs gepresenteerd op het jubileum van de patientenvereniging Fibromyalgie Eendrachtig Sterk (FES).

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen