Minder onnodige opnames voor astma- en COPD-patiënten

Array

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en de geneesmiddelenfabrikanten AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline en Pfizer zijn op 3 mei 2011 te Rotterdam het project ‘Opgelucht Ademhalen’ gestart. Zij bundelen de krachten en werken samen om de therapietrouw van astma en COPD patienten te verhogen en daarmee hun gezondheid te verbeteren.

Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar en vier geneesmiddelenfabrikanten de handen ineenslaan en hun kennis en middelen delen. De initiatiefnemers verwachten dat wanneer patienten hun behandeling trouw zijn en hun medicatie op de juiste wijze blijven gebruiken hun kwaliteit van leven verbetert. Bovendien voorzien zij minder onnodige opnames in zorginstellingen en zodoende een verlaging in zorgkosten.

Jaarlijks sterven ongeveer 6000 mensen aan de gevolgen van astma en COPD. Daarnaast worden elk jaar 18.500 patienten in het ziekenhuis opgenomen vanwege acute klachten aan de luchtwegen.1 Toch stopt de helft van de patienten die door een arts een behandeling voorgeschreven krijgt binnen een jaar met medicijnen uit ongemak of onwetendheid. Dit veroorzaakt een onwenselijke vorm van onderbehandeling van astma en COPD en leidt tot hogere zorgkosten. Wanneer de therapie niet meer voortgezet wordt, kan de ziekte zich verder ontwikkelen en aanleiding geven tot complicaties.

Patienten en zorgverleners krijgen ondersteuning aangeboden om de kennis over astma en COPD verder te verbeteren. Daarnaast is de ondersteuning gericht op het verhogen van de vaardigheden van astma- en
COPD-patienten voor goed/optimaal geneesmiddelengebruik.

Om de kennis van een goede en uniforme behandelingswijze over te brengen, starten in mei bijeenkomsten voor de 1e lijns zorgverleners. Voor patienten starten de bijeenkomsten in juni.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen