Column van Sabine Uitslag maakt chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers woedend

Array

Het ex-verpleegkundige en Tweede Kamerlid Sabine Uitslag heeft zich de woede op de hals gehaald van veel mantelzorgers, gehandicapten en chronish zieken door een column die ze schreef.  In haar column vraagt ze zich op zondagochtend af, of ze aan het ‘mantelzorgen’ is, als ze een eitje voor haar lief aan het bakken is. Uit haar column blijkt dat mevrouw Uitslag totaal geen idee heeft wat mantelzorgen is. Haar column druipt van het gebrek aan kennis en het is duidelijk dat zie geen “clue” heeft hoe zwaar een mantelzorger het heeft en welke impact dat op de zorgvrager heeft. Het is teleurstellend dat iemand uit de zorg, en die zich als volksvertegenwoordiger zou moeten inzetten voor goede zorg, zo weinig notie heeft van de zorg die, vaak noodgedwongen, door familieleden moet worden ingevuld. De meeste mantelzorgers hebben geen keus en het is zeker niet een klein klusje dat je er, als het bakken van een eitje, even bijdoet!!!.Veel chronisch zieken hebben allang geen recht meer op thuishulp. Chronisch zieken moeten tegenwoordige bewijzen dat zorg echt noodzakelijk is en dat ze echt ziek genoeg zijn. Zo lang je nog een stukje kan lopen, moet je niet op kijken dat je, volgens de beoordelaar van de Wmo, niet hulpbehoevend genoeg bent. En gewoon nergens recht op hebt. Enige mogelijkheid  die je dan nog hebt, is weer die moelijke stap te zetten om vrienden en familie “te gebruiken” als gratis thuiszorg. De hulpvrager gaat in dat soort situatie vaak gebukt onder een schuldgevoel en vaak ook schaamte.   Om maar te zwijgen over de boosheid dat een ziekte of handicap niet als “erg” genoeg wordt beoordeeld. Hoe zou Sabine Uitslag het vinden als haar vieze ondergoed, door de buurman gewassen moeten worden, omdat het je zelf aan de energie otbreekt. Hoe zou Sabine uitslag het vinden als ze haar lief bij alles wat ze doet om hulp te vragen en hem drastische belemmert in zijn sociale leven?

Maar daar heeft ze niet over nagedacht. Dus bagatelliseert ze lekker door in haar column en de noodzakelijke hulp, die bij veel chronisch zieken geweigerd word vanuit Wmo en PGB, is een nuttige manier van een keertje je hobby overslaan. Het komt niet in haar op dat met het afwijzen van de gevraagde hulp, de hulpbehoefte niet verdwenen is.  Ik heb er geen woorde voor. Sabine Uitslag moet zich diep gaan schamen voor het tekort aan inlevingsvermogen en gebrek aan dossierkennis.

Welke collega uit de Tweede Kamer staat op en roept haar ter verantwoording?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen