Uitspraak Raad van State inzake generieke handelsvergunningen van escitalopram

Array

Op 6 juli j.l. heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak rond de handelsvergunningverlening voor een aantal escitalopram bevattende geneesmiddelen. De Raad van State heeft het hoger beroep van de firma Lundbeck A/S gegrond verklaard.

Het CBG dient opnieuw een besluit over de betreffende handelsvergunning-aanvragen te nemen. Een eerder besluit van het CBG daarover (d.d. 25 februari 2010) is door de Raad van State vernietigd. De uitspraak betreft een hoger beroep dat was ingesteld naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de rechtbank te Haarlem. In tegenstelling tot de rechtbank, heeft de Raad van State nu (onder andere) geoordeeld dat het CBG geen eigen onderzoek heeft te doen naar de vraag of escitalopram een ‘new active substance’ is. De beoordelingsautoriteit van Zweden, die dit al beoordeeld had, moet worden gevolgd. Dit was overigens ook het oorspronkelijke uitgangspunt van het CBG.

In samenhang hiermee zijn thans de handelsvergunningen van de in de zaak betrokken generieke geneesmiddelen geschorst door de Raad van State.

Het betreft de volgende geneesmiddelen: 

 • Alfred Tiefenbacher GmbH & Co. KG
  RVG 34786/9, 34790/6, 34803/6, 34817/20, 34825/8, 34829/32
 • Ratiopharm GmbH
  RVG 34801/2
 • Winthrop Arzneimittel GmbH
  RVG 34813/6
 • CT-Arzneimittel GmbH
  RVG 34807/8
 • TEVA Nederland B.V.
  RVG 34809/12
 • Centrafarm Services B.V.
  RVG 34821/4

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen