Polikliniek voor mensen met diabetes en depressie

Array

Het VU medisch centrum heeft een polikliniek voor psychosociale zorg voor mensen met diabetes geopend. Mensen met diabetes lopen naast de medische risico’s ook kans op psychische problemen, zoals depressie en angststoornissen. Zo krijgt tot 20 procent van de mensen met diabetes te maken met een depressie. Maar ook eetproblemen, problemen in het werk, spuit- en prikangst en angst voor ernstige complicaties kunnen een zware belasting zijn.

In een interview met Diabc vertelt psychologe dr. Kim van Bastelaar, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam, waarom een depressie vaak niet herkend wordt bij mensen met diabetes. “Zo veroorzaakt een depressie bijvoorbeeld ook moeheid of lusteloosheid. Als je diabetes hebt, schrijf je dat soort klachten al snel toe aan je diabetes. Soms dus ten onrechte.”

Het interview met dr. Kim van Bastelaar verschijnt in de Diabc van september, die vanaf 9 september a.s. verschijnt.  Op de website van het VU medisch centrum vindt u meer informatie over de nieuwe polikliniek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen