Vijf VU-wetenschappers in de dop ontvangen promotiebeurzen

Array

VU krijgt ruim een kwart van de beschikbare beurzen toegewezen
Vijf veelbelovende allochtone afgestudeerden van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VU medisch centrum Amsterdam krijgen een Mozaïekbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De jonge en talentvolle kandidaten ontvangen elk 200.000 euro om vier jaar lang promotieonderzoek te doen.

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de succesvolle kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze daar een voorbeeldfunctie zullen vervullen. Met vijf toegekende beurzen is meer dan een kwart van de negentien beschikbare beurzen dit jaar aan VU-onderzoekers toegewezen. De VU stelt zich open voor diversiteit in disciplines, nationaliteiten, levensbeschouwingen en maatschappelijke overtuigingen. De VU is dan ook uitermate trots op deze prestatie.

De VU-laureaten van dit jaar zijn:
Hoe ontvang je hulp?
Katherina Alvarez Durnov, Faculteit der Psychologie en Pedagogiek
Het ontvangen van hulp kan onbedoelde gevolgen hebben, zoals toegenomen afhankelijkheid, stress, lage status en een slecht imago. Vanuit een sociaal psychologisch perspectief op intergroepshulpverlening stel ik een model voor waarin wordt onderzocht hoe de relatie tussen hulpverlener en ontvanger bepaalt of hulp de ontvanger ondermijnt, of juist sterker maakt.

Fiscaal beleid in de EMU
Dennis Bonam, Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde
Het nationale begrotingsbeleid vormt een belangrijk instrument voor leden van de Europese Monetaire Unie (EMU) in het stimuleren van de economie, vooral gedurende een landspecifieke economische terugval. Maar vertoont het begrotingsbeleid dezelfde mate van effectiviteit tussen landen en hoe beïnvloedt zij de macro-economische stabiliteit van de unie in zijn geheel?

Het verband tussen opereren aan darmkanker en leveruitzaaiingen
Simran Grewal, VU medisch centrum
Dikkedarmkanker is een vaak voorkomende kankersoort. Alhoewel chirurgisch verwijderen de prognose verbetert, blijft het ontstaan van leveruitzaaiingen na de operatie een gevreesde complicatie met slechte prognose. Omdat de operatie paradoxaal genoeg de kans op leveruitzaaiingen vergroot, wil ik onderzoeken waarom dit gebeurt, zodat nieuwe behandelingen kunnen worden ontwikkeld.

De geschiedenis van ‘Dutch Design’, 1945-2010
Joana Ozorio de Almeida Meroz, Faculteit der Letteren
Sinds 1946 is ‘Dutch design’ uitgegroeid tot een invloedrijke creatieve industrie in de Nederlandse economie. Deze studie onderzoekt de betekenissen en functies van het groeiende designveld van ‘Dutch design’, 1945-2010. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een wetenschappelijke methodologie ter bestudering van design in zijn sociale contexten.

Leven met een oorlogsverleden
Maja Lovrenovic, Faculteit der Sociale Wetenschappen
In een naoorlogse periode worstelen mensen met het opbouwen van hun bestaan, maar ook met hun herinneringen aan de gewelddadige gebeurtenissen die hun levens tekenden. Dit onderzoek tracht te achterhalen hoe mensen in Centraal Bosnie-Herzegovina het recente verleden een plek proberen te geven in gesprekken, reflecties, monumenten en herdenkingspraktijken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen