Operatiekamers Elkerliek gesloten na ongeval

Array

De operatiekamers in het Helmondse Elkerliek ziekenhuis zijn dinsdag gesloten na een ongeval waarbij de verlichtingsunit boven een operatietafel naar beneden gekomen is en  daarbij twee mensen heeft verwond. Alle acht  operatiekamers worden aan een grondige inspectie onderworpen alvorens ze in de loop van dinsdag of woensdag weer open kunnen, zo blijkt uit een verklaring van het ziekenhuis.

Maandagmiddag 1 augustus is op een van de operatiekamers (OK’s) van het Elkerliek ziekenhuis een verlichtingsunit door een technisch mankement boven een van de operatietafels losgeraakt. Op dat moment vond de voorbereiding plaats voor een operatie. Door de val van de verlichtingsunit hebben een patiënt en een medewerker van het ziekenhuis lichte verwondingen opgelopen. Beiden zijn behandeld in het ziekenhuis en maken het inmiddels goed. Omdat door dit incident de absolute veiligheid in de OK’s niet volledig kan worden gewaarborgd, zijn alle acht OK’s gesloten voor een grondige inspectie van de verlichtingsunits. In de loop van de dag worden de eerste OK’s weer vrijgegeven. Naar verwachting zijn alle OK’s op woensdag 3 augustus weer volledig operationeel.

De verlichtingsunit is voor een deel opgevangen door een medewerker van het ziekenhuis. Conform de voorschriften is per ommegaande de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd over het incident. De verlichtingsunits van de OK’s en de bevestiging daarvan worden periodiek door een extern bedrijf geïnspecteerd. De laatste inspectie hiervan heeft recent plaatsgevonden.

Alle patienten die voor vandaag stonden ingepland voor een operatieve ingreep zijn op maandagmiddag en – avond geïnformeerd over het feit dat hun afspraak geen doorgang kon vinden. Uiteraard worden zij zo snel als mogelijk alsnog behandeld. Omdat een van de OK’s een ander type verlichtingsunit heeft kunnen de spoedeisende verloskundige operaties wel normaal doorgang vinden.

Het Elkerliek ziekenhuis betreurt het dat dit incident heeft plaatsgevonden en daardoor een aantal operatieve ingrepen moest worden afgezegd. Dat is voor onze patiënten buitengewoon vervelend. Het ziekenhuis stelt zich echter op het standpunt dat patiëntveiligheid de hoogste prioriteit heeft en wil op dit punt geen enkel risico lopen.

Het ongeluk is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Naar aanleiding van het voorval laat het ziekenhuis de verlichtingunits in alle operatiekamers inspecteren. Die inspecties worden regelmatig gehouden en de laatste was nog niet zo lang geleden uitgevoerd. Om risico’s uit te sluiten, worden de inspecties opnieuw uitgevoerd.

Patienten die dinsdag geopereerd zouden worden hebben bericht ontvangen dat hun operatie wordt uitgesteld. Spoedoperaties kunnen volgens het ziekenhuis wel doorgaan, omdat één operatiekamer die met een andere verlichtingsunit is uitgevoerd niet gesloten hoeft te worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen