UNICEF vaccineert kinderen in de Hoorn van Afrik

Array

UNICEF is begonnen met het vaccineren van meer dan 200.000 kinderen onder de 5 jaar. De kinderen bevinden zich in of rondom het vluchtelingenkamp in Dadaab (Kenia) en in het zuiden van Somalie. .

De kinderen worden gevaccineerd tegen de besmettelijke ziektes mazelen en polio. Daarnaast krijgen ze extra vitamin A en – als dat nodig is – een ontwormingskuur.

Uitbraak mazelen
Gezondheidsexperts waarschuwen voor een uitbraak van mazelen, een erg besmettelijke ziekte die zich in een overbevolkt, onhygienisch kamp snel verspreid. In het Hagadera Ziekenhuis in Dadaab zijn inmiddels al 42 gevallen van mazelen bekend, een van de patienten is overleden.

Nu het percentage ondervoede kinderenin Dadaab is toegenomen van 5,6 procent vorig jaar naar 9,7 procent dit jaar is het extra belangrijk dat andere ziektes worden voorkomen, zegt ook Milthia Abdulkader van het Internationale Reddings Commissie. “Ziektes als de mazelen kunnen de ondervoedingssituatie verder verergeren, omdat deze ziekte de weerstand aantast. Daarnaast is het zo dat als ondervoede kinderen mazelen krijgen de kans groot is dat ze daaraan dan overlijden.”

Sadir (5) en Nimo (3)
Lul Omar is ontzettend blij met de vaccinatie-actie van UNICEF. Ze laat haar twee kinderen Sadir (5) en Nimo (3) vaccineren. Haar oudere kinderen zijn te oud voor deze vaccinatieronde, die speciaal voor de kleintjes is bedoeld. Sadir trek een moedig gezicht als hij zijn vaccinatie krijgt, en zijn moeder kijkt trots naar hem. Ze begon zich ernstig zorgen te maken over de gezondheid van haar jongsten, zeker nu er extra veel toeloop is naar het kamp, ook van buiten Kenia, vanuit Somalie. De kans dat de nieuwe vluchtelingen ziektes meenemen die zich snel verspreiden, is groot. “Deze vaccinaties zijn goed. Ik hoop dat de dokters hier naar toe blijven komen,” zegt mevrouw Omar. Hulpverleners_Hoorn

Nieuwe vaccinatieronde

Volgende week zal er een soortgelijke vaccinatie-actie plaatsvinden, maar dan voor de kinderen en jongeren onder de 30 jaar. Om de vaccinatiecampagne uit te breiden naar de hele Hoorn van Afrika is meer geld nodig. UNICEF schat de kosten daarvoor op 300 miljoen dollar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen