Schippers ontkent dat ze besloten heeft om Lapatinib niet te vergoeden

0
209

Het Ministerie van Volksgezondheid ontkent dat het besloten heeft een nieuw borstkankermedicijn niet te vergoeden, zoals wij eerder vandaag meldden. Het bericht was onvolledig, zegt een woordvoerder van het ministerie in een reactie op vakblad Medisch Contact. Zorgprofessionals zijn boos omdat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD)lijkt te hebben besloten dat het middel Lapatinib voor voor uitbehandelde borstkankerpatienten niet wordt vergoed. Volgens de specialisten heeft het medicijn een onmiskenbare meerwaarde. Door de beslissing moeten patienten het medicijn zelf betalen. Lapatinib kan helpen de levensverwachting te verlengen. De pillen-chemokuur zou borstkankerpatienten waar andere behandelingen geen genezing hebben gebracht de levensverwachting aanzienlijk verlengen. Het zou ook uitzaaiïng in de hersenen tegengaan.

De minister nam onlangs na drie jaar een besluit over het middel Lapatinib, zegt hoogleraar geneeskundige oncologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van de Borstkanker Onderzoek Groep woensdag. Het middel heeft bij zeker de helft van de patienten gunstige effecten, aldus Nortier.

Minister Schippers zegt dat het besluit nam op basis van het advies van het College voor Zorgverzekeringen om Lapatinib, een medicijn tegen uitgezaaide borstkanker, niet te vergoeden, maar de woordvoerder meldt dat het advies van het College genuanceerder ligt.Producent van het medicijn GlaxoSmithKline vroeg vergoeding voor het middel bij twee soorten ziektegevallen. Het College heeft niet beiden afgewezen, maar slechts voor een van die gevallen een negatief advies gegeven.

an.