Kwaliteitskeurmerk e-mental health in de maak

Array

Het Trimbos-instituut is samen met andere partijen bezig met het ontwikkelen van een kwaliteitskeurmerk voor e-health interventies.

Met het kwaliteitskeurmerk kan de gebruiker in één oogslag zien of een e-mental health  interventie kwalitatief goed is.

E-mental health werkt
E-mental health heeft zich inmiddels bewezen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de (kosten-) effectiviteit van  verschillende online interventies voor onder andere depressie, angststoornissen en  problematisch alcoholgebruik. Hieruit komt naar voren dat deze stoornissen effectief behandeld kunnen worden met behulp van online-interventies.

Steeds meer aanbod
Het aanbod is groeiende. Er zijn websites beschikbaar over angst, paniek, fobieen, alcohol, drugs, roken, gokken en depressie in het hele interventiespectrum van preventie, behandeling en zorg. Voor diverse stoornissen is aanbod in ontwikkeling. Mogelijkheden varieren van het geven van algemene informatie over een ziekte of aandoening (psycho-educatie) tot zelftesten, lotgenotencontact en behandeling.

Kwaliteitskenmerk
Met het groeien van het aanbod groeit ook de roep vanuit zowel het veld als de gebruiker om helderheid over de kwaliteit van het e-mental health aanbod. Samen met andere partijen is het Trimbos-instituut bezig met de productie en implementatie van ‘De Keurkring’, een instrument voor de kwaliteitsbeoordeling van e-mental health interventies. Hierbij worden kwaliteitscriteria uitgewerkt. Het streven is om een laagdrempelig instrument voor zelfcertificering te maken. Naast een expertoordeel zullen ook de ervaringen van gebruikers met de interventies een plek krijgen.

Het kwaliteitsinstrument is in het voorjaar van 2012 online beschikbaar en wordt gefinancierd door het  ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen