Vooral luchtweginfectie bij nat zomerweer: enkele tips!

Array

Verkoudheid is een besmettelijke virusziekte die veel voorkomt; in ons land alleen al miljoenen keren per jaar. Een juiste aanpak kan echter snel verlichting brengen en wellicht zelfs de duur van de infectie aanzienlijk bekorten. De meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij baby’s en jonge kinderen, het Respiratoir Syncytieel virus (RS-virus), steekt vooral de kop op bij relatie koud en nat weer.

Rhinovirussen, die naar schatting 30 to 40% van de verkoudheidziekten veroorzaakt, zijn het actiefst in de lente, zomer en het vroege najaar. Verkoudheid in de winter en het vroege voorjaar wordt meestal door coronavirussen veroorzaakt.Het gevolg van het virus: een loopneus, niezen en hoesten. Een verkoudheid is meestal na een week over, al kunnen hardnekkige stammen een week of twee blijven hangen. De ernst van de klachten varieert sterk van mens tot mens.

 

Om de gevolgen van een verkoudheid te verminderen helpt rust. Bij verkoudheid is het nemen van rust het allerbelangrijkste ter bestrijding van de infectie. Daarnast helpt het om veel te drinken. Water is het beste. En met hete bouillon en kruidenthee houdt u de neus open (damp) en smeert u de keel. Vermijd alcohol en koffie; ze hebben een uitdrogend effect. Ver is het gebruik van een luchtbevochtiger aan te raden. Inademen van vochtige lucht verwijdt de luchtwegen en vergemakkelijkt de ademhaling. Gorgel met zout water, dit vermindert de keelpijn waarmee de infectie gepaard gaat. Gorgel een paar maal per dag. Was uw handen regelmatig.  De kans verkouden te worden ligt letterlijk in uw eigen handen. Met ‘Operation Stop Cough’, een campagne die erop gericht was dat marinerekruten in Illinois minstens vijf keer per dag hun handen wasten, nam het aantal verkoudheden en andere ziekten van de luchtwegen op de marinebasis met de helft af. Was dus vaak uw handen, in elk geval voor elke maaltijd.

Het RS-virus is een veel voorkomende verwekker van luchtweginfecties die zeer besmettelijk is. De infectie veroorzaakt een ontsteking van de luchtwegen met verkoudheid tot longontsteking als gevolg. Het verkoudheidsvirus bezorgt ons naarmate we ouder worden steeds minder last. Dat benadrukt de belangrijke rol van het immuunsysteem bij het bestrijden van verkoudheid. Kinderen worden gemiddeld zes tot acht keer per jaar verkouden, volwassenen twee tot vier keer en mensen boven de 60 hooguit eens per jaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen