Schepper & Co aan tafel: Uiterlijke tijdstip zwangerschapsbeëindiging ter discussie

Array

NCRV
maandag 29 augustus 2011 – 17:05 uur
Zender:
Nederland 2

Maandag in het NCRV-programma Schepper & Co aan tafel: Wat betekent het voor ouders om een gewenste zwangerschap laat te beeindigen? Wat zou de richtlijn moeten zijn voor het moment waarop abortus gepleegd mag worden?

Jacobine Geel spreekt met Renate van Halen. Na de twintigwekenecho bleek haar kindje een ernstige hartafwijking te hebben. De uitslag van de vruchtwaterpunctie toonde drie weken later aan dat het om een chromosoomafwijking ging. Zo bleef er nog maar één week over waarin ze worstelden met de vraag: Hoe gehandicapt wordt ons kind? Esther Storm kreeg na een echo met zestien weken te horen dat het kindje dat ze droeg het syndroom van Down had. Bovendien zou het ook andere, ernstige afwijkingen hebben. Esther en haar man besloten de zwangerschap af te breken. Nu, elf jaar later, overvalt haar soms nog steeds het gevoel van schuld over de beslissing, maar spijt van de beslissing heeft ze niet.
Verder is Tizia Brouwer te gast. Zij is maatschappelijk werker bij de afdeling medische genetica van het UMC. Zij begeleidt ouderparen die te horen hebben gekregen dat hun gewenste kind aangeboren afwijkingen heeft. Volgens haar is het geen goed idee de bedenktijd, zoals het CDA het wil, voor ouders te bekorten. Sommigen komen nu al in tijdnood.

Deze aflevering is eerder uitezonden in februari 2011 Programma:
Schepper & Co aan tafel
Presentator:
Jacobine Geel
Website:
schepperencotv.ncrv.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen