Kwaliteit vanuit patiëntperspectief staat centraal in Monitor Borstkankerzorg

Array

Vanaf vandaag weten ziekenhuizen of ze volgens de aangescherpte criteria 2011 wel of geen lintje krijgen in de Monitor Borstkankerzorg. In de Monitor wordt duidelijk welke ziekenhuizen voldoen aan de basiseisen van goede zorg vanuit patientperspectief, die Borstkankervereniging Nederland (BVN) hanteert bij het beoordelen van de borstkankerzorg in de ziekenhuizen.

Resultaat
Volgens de aangescherpte criteria voldoen 63 van de 91 ziekenhuizen aan de door BVN gestelde basiseisen. In 2010 waren dat 84 ziekenhuizen. Deze daling komt o.a. doordat een aantal ziekenhuizen niet voldoende meedoen met de CQ-index, een meting van patientervaringen. Dit is voor BVN één van de vier belangrijkste criteria.

Van de 28 ziekenhuizen die geen lintje krijgen in de Monitor, zijn van 8 ziekenhuizen geen gegevens bekend bij BVN. Bij de overige 20 ziekenhuizen is de borstkankerzorg op onderdelen anders dan BVN graag ziet.

Patient staat centraal
BVN wil door jaarlijkse aanscherping van de criteria een impuls geven om kwaliteit van zorg, vanuit patientperspectief , te verbeteren. De aanscherping van deze criteria is  breed getoetst bij patienten en professionals. BVN wil toewerken naar uniformiteit in de verschillende lijsten en overzichten rondom borstkankerzorg, zodat de patient weet waar hij of zij aan toe is.

Online instrument
De Monitor Borstkankerzorg laat zien hoe de borstkankerzorg in de ziekenhuizen is geregeld en hoe de patienten deze zorg ervaren. De combinatie van feitelijke informatie en patientervaringen maakt de Monitor tot een uniek instrument .  De Monitor is te vinden op de vernieuwde website van Borstkankervereniging Nederland www.borstkanker.nl

De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door Borstkankervereniging Nederland en MediQuest. Financiering: stichting Pink Ribbon (ontwikkeling), stichting Miletus , met  medewerking van de ziekenhuizen.

Recente artikelen