Maak de zorg betaalbaar en kwalitatief beter

Array

FME benadrukt belang van technologische zorgoplossingen
Technologische oplossingen kunnen een enorme bijdrage leveren aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het zijn zelfs onmisbare instrumenten om de problemen waarmee de zorgsector wordt geconfronteerd het hoofd te bieden. Met de inzet van nu reeds bekende medisch-technologische innovaties 40 procent van het voorziene arbeidstekort kan worden opgelost. Dit concludeert onderzoeksbureau Boer & Croon in het visiedocument ‘1001 Zorgoplossingen, de belofte van de medische technologie’, dat in opdracht van de Vereniging FME-CWM en tien van haar partners is uitgewerkt.

Het CPB heeft becijferd dat het aandeel van de gezondheidszorg in de economie met de huidige groeicijfers binnen twee decennia tot ver boven de twintig procent stijgt. Bij ongewijzigd beleid heeft de zorg over vijftien jaar 400.000 extra werknemers nodig. FME-voorzitter Jan Kamminga: “De geluiden zijn alarmerend. Bij ongewijzigd beleid komen we binnen 25 jaar honderdduizenden ‘handen aan het bed’ tekort. De zorg wordt een ongekende factor in onze economie. Intussen vergrijst onze samenleving en neemt het beroep dat we op de zorg doen verder toe.”

Daarom heeft FME, samen met tien brancheverenigingen, het initiatief genomen de urgentie voor het gebruik van technologische oplossingen voor de zorgsector te benadrukken met de lancering van de campagne ‘1001 Zorgoplossingen’. In dit kader heeft FME-voorzitter Kamminga op 29 augustus aan minister Edith Schippers van VWS het magazine ‘1001 Zorgoplossingen, Yes We Care’ aangeboden. Op hetzelfde moment is de website www.1001zorgoplossingen.nl live gegaan.

Het magazine bevat, naast een aantal inhoudelijke interviews, een groot aantal praktische kostenbesparende oplossingen die nu al beschikbaar zijn. Met de publicatie ‘1001 Zorgoplossingen’ roept de medisch-technologische industrie minister en politiek op om innovatie en het gebruik van deze oplossingen te stimuleren. “Dat technologie de zorg duur zou maken, is een grote misvatting. Het is een investering die juist tot enorme besparingen leidt”, voegt Kamminga toe. Hij wordt hierin gesteund door hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot, die in het magazine stelt: “Er is voldoende medische technologie beschikbaar om nu al grote winst te boeken. Maar het schort aan het gebruik ervan (…) Het roer moet drastisch om.”

De minister bevestigt de noodzaak van innovatie in de zorg en merkt op: “Innovatie komt zelden in plaats van; het komt er bovenop. Wij moeten met alle betrokken zorgpartijen samenwerken om een juiste afweging te maken over wat we doen en waar we mee stoppen”, aldus de minister.

1001 Zorgoplossingen is een initiatief van Vereniging FME-CWM in samenwerking met Diagned, FHI, Koninklijke Metaalunie, NEFEMED, NIVO, Uneto-VNI, GAIN, Holland HealthTech, Firevaned en Indent.

Bron: www.1001zorgoplossingen.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen