Korting op chronisch zieken en gehandicapten moet van tafel

Array

‘De aangekondigde halvering op budget voor chronisch zieken en gehandicapten is schandalig.’ Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. ‘Dit kabinet gedraagt zich als een bullebak op het schoolplein dat de zwakkeren in een hoekje drukt, pest en berooft. En net als op het schoolplein is er ook zo’n meeloper, in dit geval de PVV.’ Het Kamerlid wil zo snel mogelijk een debat met de regering.

De Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (Wtcg) is ingevoerd nadat de belastingaftrek van buitengewone zorguitgaven grotendeels was afgeschaft. Deze afschaffing kon al niet op instemming van de SP rekenen. Nu wil het kabinet het budget van de nieuwe Wtcg halveren. Leijten: ‘Slecht, slechter, slechtst. De tegemoetkoming deugde al van geen kant, mede door het Centraal Adminstratie Kantoor dat fout op fout stapelde in de uitvoering, maar nu is het zover dat zelfs dit verder wordt afgebroken. Chronisch zieken en gehandicapten gaan er door deze maatregel nog eens 153 tot 510 euro per jaar op achteruit, terwijl zij al de groep zijn met de snelst dalende koopkracht. Deze maatregel moet direct van tafel.’

Leijten pleit ervoor om terug te keren naar de belastingaftrek voor buitengewone zorguitgaven. ‘Dit was een goed systeem, waar iedereen mee uit de voeten kon. Het had niet afgeschaft moeten worden, en nu de Wtcg kennelijk toch een lege huls wordt, kunnen we prima terug.’

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen