Chemotherapie: iedere informatiebron zijn eigen publiek

Array

Patienten met kanker gebruiken verschillende informatiebronnen als zij beginnen met chemotherapie. Informatie over de behandeling van het ziekenhuis, brochures en internet worden het meest betrouwbaar gevonden en geraadpleegd. Deze informatiebronnen worden elk gebruikt door verschillende groepen patienten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, het NIVEL en de Universiteit van Sydney in Psycho-Oncology.

Patienten gebruiken verschillende informatiebronnen voor ze chemotherapie krijgen. Ouderen prefereren de informatie over de behandeling van het ziekenhuis. Jongeren, mensen met een hogere opleiding en mensen voor wie het zoeken naar informatie een manier is om met de stress van de ziekte en de behandeling om te gaan, zoeken meer informatie op internet. Zij raadplegen ook meer aanvullende folders en brochures. In het persoonlijke contact zijn de medisch specialist, de verpleegkundige en familie of vrienden de meest gebruikte bronnen, onafhankelijk van de leeftijd of opleiding van de patient. Mensen die na afloop van het voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige nog vragen hebben over de behandeling en de prognose, slaan vaker de Behandelwijzer Chemotherapie na die bij het gesprek is verstrekt.

Verschillende behoefte
Patienten blijken verschillende informatiebronnen te gebruiken vanuit een verschillende behoefte aan informatie. En hoe betrouwbaarder ze een informatiebron vinden, hoe vaker ze die gebruiken. Iedere informatiebron biedt specifieke mogelijkheden voor informatie op maat. Onderzoeker Linda Muusses: “Als je alleen nog informatie via internet zou aanbieden, bereik je niet de mensen die het meest vertrouwen op brochures. We moeten daarom verschillende bronnen blijven aanbieden. Ze hebben allemaal hun functie. Iedere informatiebron bedient zijn eigen publiek. Voor een aantal mensen werkt aanvullende informatie ook geruststellend.”

Onderzoek
Als aan de informatiebehoefte van patienten wordt voldaan, kan dat hen helpen beter om te gaan met hun ziekte en hun welbevinden verbeteren. De onderzoekers keken welke informatiebronnen patienten met kanker gebruiken die voor het eerst chemotherapie krijgen, en welke kenmerken van de informatiebron die keuze bepalen. Voor het onderzoek beantwoordden 354 patienten in tien ziekenhuizen een vragenlijst.

Subsidienten
– KWF Kankerbestrijding
– Amsterdam School of Communication Research / ASCoR

Samenwerkingspartners
– ASCoR, Universiteit van Amsterdam
– Universiteit van Sydney

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen