NPCF-meldactie hygiëne in de zorg

Array

Weet u of een arts de handen heeft gewassen? Spreekt u een verpleegkundige erop aan als zij lange nagels heeft of handsieraden draagt? Patientenfederatie NPCF start een meldactie om zo in beeld te brengen welke ervaringen patienten hebben met hygiene in een ziekenhuis. Het nieuwe KRO/NCRV discussieprogramma Debat op 2 besteedt binnenkort aandacht aan het onderwerp ziekenhuishygiene en besmettingsgevaar.

Aanleiding voor de uitzending en de meldactie zijn de recente besmettingen in verschillende ziekenhuizen, waaronder de Klebsiella uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, MRSA in het Medisch Spectrum Twente en schurft in het UMC Groningen.

‘De media stonden bol van het nieuws over besmettingen, multiresistente bacterien en hygienemaatregelen’, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. ‘Het brengt niet alleen onrust teweeg maar ook veel discussie. Wat doen ziekenhuizen als er een uitbraak is, hoe verloopt de communicatie en welke maatregelen worden er getroffen? Wij willen nu weten van de patient hoe hij dat allemaal ervaart. En wat hij vindt van zijn eigen rol en verantwoordelijkheid als het om hygiene gaat.’

Jaarlijks lopen ongeveer 100.000 patienten een ziekenhuisinfectie op in een Nederlands ziekenhuis. Een van de redenen hiervoor is dat richtlijnen om infectie te voorkomen onvoldoende worden nageleefd.

Zo moeten artsen en verpleegkundigen voor en na ieder patientencontact zorgen voor schone handen. En ook de patient zelf kan een rol spelen bij het voorkomen van infecties, bijvoorbeeld door zelf regelmatig de handen te wassen.
Patienten kunnen ook een rol spelen door alert te zijn en zorgverleners te vragen wat de hygienemaatregelen zijn, of ze hun handen hebben gewassen of waarom ze geen handschoenen dragen.

Mensen kunnen hun ervaringen melden door de vragenlijst in te vullen. Op werkdagen kan er tussen 10.00 en 16.00 telefonisch contact worden opgenomen met het Meldpunt via 030 29 16 777. De resultaten van de meldactie worden bekendgemaakt in Debat op 2 (voorheen Rondom 10. Vanaf 10 september iedere zaterdagavond te zien om 20.30 op Nederland 2).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen