Elektrofysiologie in OLVG krijgt internationale aandacht

Array

Eind augustus was de afdeling Cardiologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te zien in het tv-programma `The Health show’ van BBC World. De uitzending besteedde aandacht aan nieuwe behandelingsmethoden en technieken waaronder de robotische behandeling van boezemfibrilleren met behulp van magneetnavigatie. Dit is een techniek om hartritmestoornissen te verhelpen. Het OLVG is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld die deze techniek via magneetstereotaxie uitvoeren.

Het was niet de eerste keer dat ‘The Health Show’ aandacht besteedde aan de behandeling van boezemfibrilleren in het OLVG. De Britten kwamen in 2010 voor een eerdere aflevering ook naar Amsterdam om cardioloog-elektrofysioloog Muchtiar Khan de behandeling te zien uitvoeren.

Voor veel mensen met hartritmestoornissen is naast de behandeling met medicijnen ook een behandeling mogelijk met katheterablaties. Hierbij wordt op strategische plekken radiofrequente wisselstroom toegediend met een katheter dat via de bloedbanen in het hart wordt gebracht. Bij veel patienten biedt de methode met katheterablaties een uitkomst: na behandeling hoeven zij geen of bijna geen medicijnen meer te gebruiken tegen hartritmestoornissen.

In de documentaire van BBC World s te zien hoe een patient van cardioloog-elektrofysioloog Muchtiar Khan in het OLVG de behandeling ondergaat. De techniek wordt al enkele jaren toegepast in het OLVG. Muchtiar Khan is een van de weinige ervaren
cardiologen-elektrofysiologen die deze behandeling kan uitvoeren.

Bron: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen