Visolie kan effect chemotherapie opheffen

Array

Bepaalde soorten visolie kunnen de werking van vrijwel alle veelgebruikte chemotherapieen tenietdoen. Vetzuren in de visolie maken kankerpatienten resistent tegen de behandeling. Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht, aldus NOS Nieuws

Onderzoekers adviseren patienten geen visolie te gebruiken tijdens hun chemotherapie. Het onderzoek verschijnt vandaag in het tijdschrift Cancer Cell.

Schadelijk
“Visolie wordt overal gepromoot als erg gezond, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid ervan”, zegt onderzoeksleider professor Emile Voest. “Mensen denken dat het goed voor hen is, zeker als hun weerstand verminderd is door een zware behandeling. Maar dat is dus niet waar als iemand chemotherapie ondergaat. Dan kan het wel degelijk schadelijk zijn.”

De onderzoekers bogen zich over de vraag waarom patienten vaak in de loop van hun behandeling minder gevoelig worden voor chemotherapie. Dat komt doordat onder invloed van de chemotherapie stamcellen in het bloed twee vetzuren aanmaken, die de werking van de chemotherapie blokkeren.

Vetzuren
De twee vetzuren die het menselijk lichaam produceert onder invloed van chemotherapie, komen ook voor in sommige visolie-supplementen met omega-3 en omega-6 vetzuren en in sommige algenextracten die vrij te koop zijn.

De vetzuren maken de kankertumoren ongevoelig voor de chemo. In de experimenten werden tumoren in muizen ongevoelig voor chemotherapie door toediening van normale hoeveelheden visolie.

Medicijnen
Het was lang onduidelijk waarom chemotherapie vaak minder effectief wordt, naarmate de behandeling vordert. De ontdekking die de onderzoeksgroep van professor Voest nu heeft gedaan, maakt het op termijn wellicht mogelijk om in te grijpen in het ontstaan van resistentie voor chemotherapie.

De onderzoekers hebben namelijk ook verschillende medicijnen gevonden die in staat zijn om de ongevoeligheid voor chemotherapie weer op te heffen. Als het mogelijk is om die middelen tegelijk met de chemotherapie toe te dienen, wat nog onderzocht moet worden, zou het ontstaan van resistentie tegen chemotherapie mogelijk zelfs voorkomen kunnen worden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen