Gezondheidsbescherming effectiever met minder proefdieren

Array

Proefdiervrij overhandigt adviesrapport aan minister Schippers
Proefdiervrij overhandigt vandaag een adviesrapport aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In het adviesrapport staan aanbevelingen over hoe de gezondheidsbescherming effectiever kan worden ingericht en dat zonder proefdieren. Minister Schippers ziet goede mogelijkheden voor aansluiting van het advies ‘het proefdier voorbij’ op het topsectorplan Life Sciences & Health.

Marja Zuidgeest, directeur van Proefdiervrij: ‘Door het onderzoek ten behoeve van risicobeoordeling binnen de gezondheidsbescherming  sneller, goedkoper en specifieker aan te pakken, kan de gezondheidsbescherming van mens en dier naar een hoger niveau worden gebracht. Dit biedt grotere marktkansen voor jonge ondernemers die deze nieuwe vormen van risicobeoordeling ontwikkelen en op de markt brengen. Hierdoor kunnen er uiteindelijk circa tien procent minder dierproeven (het aantal wat gebruikt wordt in proeven om gezondheidsschade te onderzoeken) worden uitgevoerd. Startende MKB’ers kunnen met een nieuwe manier van risicobeoordeling inspelen op de ontstane vraag. Het is goed dat minister Schippers open staat voor een nieuwe kijk op gezondheidsbescherming.’

Proefdiervrij heeft het rapport samen met een team van experts, het V-team, geschreven. Het V-team bestaat uit vier leden: Bart Sangster (voormalig Senior vice president Safety and Environmental Assurance bij Unilever en voorzitter van ASAT-Foundation), Eugène Roorda (directeur Roorda Reclamebureau), Bas Rüter (Managing Director Triodos Investment Management, Triodos Bank) en Marja Zuidgeest (directeur Proefdiervrij).

Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren en die streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier.

Bron: Proefdiervrij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen