Grote toeloop SOA programma Rotterdam

Array
Adrie Evertse tijdens het SOA programma in Rotterdam

Op 16 september vond de SOA en Seksualiteitavond plaats in Rotterdam. Organiserende partners KOEL, de Huisartsenkring Rotterdam, de SeksHag en SoaAids Nederland waren blij verrast door de spontane toestroom van huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. In totaal kwamen ruim 100 zorgprofessionals op de avond af.De Huisartsenkring Rotterdam en KOEL timmeren samen aan de weg om demografisch gerichte scholing onder huisartsen en praktijkmedewerkers terug in het Rotterdamse te brengen. Gezien de grote verschillen in bevolkingssamenstelling in en rond de Maasstad, is er onder veel huisartsen ook behoefte en belangstelling aan regiospecifieke training.

Maatschappelijk belang
Het eerste programma op 16 september mocht dan een feestelijk randje hebben, voor KOEL en de Kring lag het belang vooral in het overdragen van kennis rondom het preventief terugdringen van SOA en de gevolgen hiervan, waarvan onlangs duidelijk werd dat Rotterdam de hoogste landelijke cijfers heeft. Om die reden heeft KOEL besloten de contributie voor de scholingsavond en de accreditatieregistratie voor haar rekening te nemen zodat er een optimaal aantal huisartsen en praktijkmedewerkers zou deelnemen.

‘Geen farmatrainers’
KOEL directeur Adrie Evertse benadrukt wel dat het om een eenmalige actie ging. Het maatschappelijke belang is hoog, vond hij, ook gezien de politieke en media aandacht die het onderwerp onlangs kreeg. Toch is het voor KOEL en haar partners niet mogelijk om regiospecifieke trainingen om niet te blijven aanbieden.

‘Wij worden niet gesponsord door farmaceuten,’ aldus Evertse. ‘Dat zou de deur sluiten naar onze landelijke kennispartners, waardoor we bij gevolg ook de ontsluiting van cruciale informatie over gezondheidsrisico’s in het regiospecifieke missen. Daarnaast bieden wij kwalitatieve multidisciplinaire programma’s die de zorgketens overstijgen. Hoewel sommige zorgprofessionals daar wellicht nog anders naar kijken, is KOEL beslist niet te vergelijken met farmatrainers, die vooral lineair standaardkennis overdragen.’

KOEL organiseert en faciliteert in groeiende mate multidisciplinaire en regio-overstijgende kennisprojecten.

Recente artikelen