Meldingen van bijwerkingen na vaccinaties in Rijksvaccinatieprogramma stabiel

0
232

Sinds 1 januari 2011 is de bewaking van bijwerkingen van vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) een taak van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. In het eerste halfjaar van 2011 werden 558 meldingen met in totaal 929 bijwerkingen na vaccinaties in het kader van het RVP ontvangen. Van deze 558 meldingen waren er 45 ernstig. Er zijn geen meldingen van overlijden geweest.

Het aantal meldingen is in lijn met het aantal meldingen dat de afgelopen jaren bij het RIVM binnen kwam. De overgang van het meldpunt voor bijwerkingen van het RIVM naar Lareb heeft kennelijk niet tot een daling van het aantal meldingen geleid.Het aantal meldingen is laag ten opzichte van het aantal geven vaccins (naar schatting 1,2 miljoen). Aan de andere kant zal het aantal gemelde bijwerkingen lager zijn dan het aantal dat in werkelijkheid optreedt, omdat slechts een deel van de bijwerkingen wordt gemeld.

Zowel zorgverleners als ouders van gevaccineerde kinderen en gevaccineerden zelf kunnen bijwerkingen na een vaccinatie per telefoon, schriftelijk of digitaal via een meldformulier bij Lareb melden. Het overgrote deel van de melders was zorgverlener (78%), voornamelijk de uitvoerders van het RVP en 22% van de meldingen kwamen van ouders of HPV-gevaccineerden zelf. Met name bij deze laatste groepen kan de bekendheid om bijwerkingen te kunnen melden bij Lareb nog worden vergroot. Lareb wil de drempel voor het melden van bijwerkingen zo laag mogelijk maken.

Naast het aantal is ook de aard van de gemelde bijwerkingen in lijn met de afgelopen jaren.Een groot deel van de meldingen betrof bekende bijwerkingen, zoals lokale reacties en algemeen ziek gevoel. Niet nieuw, maar nog steeds opmerkelijk zijn de 52 meldingen van extensive limb swelling na de DKTP-prik bij 4 jarigen. Hierbij is de reactie zo uitgebreid dat de zwelling of roodheid over een gewricht heen gaan, of helemaal rondom de arm gaat. Samen met het RIVM gaat Lareb nader onderzoek naar de oorzaak doen.

Het volledige verslag van de bijwerkingen van gemelde bijwerkingen na vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma in het eerste haljaar van 2011 vindt u op de website.

Bron: Lareb

Vorig artikelSpeekselverlies bij hersenbeschadiging kinderen
Volgend artikelHartcentrum OLVG van start
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.