Gezamenlijke aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Array
Dit is een origineel bericht van Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
Met unieke e-learning leren huisartsen en assistenten eerder geweld te signaleren
Eén op de twee Nederlanders krijgt te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling, als slachtoffer of als getuige. Het herkennen van geweld in een gezin blijkt in de praktijk lastig; betrokkenen treden er niet mee naar buiten en proberen het te verbergen. Om kindermishandeling en huiselijk geweld eerder te signaleren kunnen huisartsen, hun praktijkmedewerkers en triagisten vanaf 1 oktober speciale online cursussen volgen.
De e-academy The Next Page ontwikkelde deze cursussen in samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN).
Huisartsen, hun praktijkmedewerkers en triagisten hebben immers een centrale rol in de zorg rondom een gezin. En uit onderzoek blijkt dat nageschoolde professionals vaker – dan niet nageschoolde- actie ondernemen wanneer een kind en gezin in de problemen zitten.Bespreekbaar maken
Met de online cursussen ‘Signaleren van kindermishandeling’ en ‘Handelen bij vermoedens van kindermishandeling’ doen huisartsen, hun praktijkmedewerkers en triagisten kennis en vaardigheden op over hoe ze geweld kunnen herkennen en oefenen ze in het bespreekbaar maken. De cursussen gaan uit van de KNMG-meldcode Kindermishandeling, de Handreiking Gebruik Meldcode kindermishandeling in de huisartsenzorg (LHV, VHN) en de werkwijze volgens de NHG-TriageWijzer. Na afronding krijgt de cursist een certificaat.Professionals uit de praktijk
De online cursussen zijn ontwikkeld door e-academy The Next Page en zijn het resultaat van een samenwerking met de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Huisartsenposten Nederland. Huisartsen en triagisten uit de beroepspraktijk hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de cursussen. De trainingen bevatten dan ook herkenbare casussen. LHV en VHN zijn zeer enthousiast over deze nieuwe manier waarop huisartsen zich kunnen nascholen in het signaleren van en het handelen bij kindermishandeling.Effecten e-learning
Uit wetenschappelijk onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (gepubliceerd in ‘The archives of diseases of childhood’) blijkt dat cursisten na het volgen van een e-learning cursus signaleren van The Next Page, betere signaleringsvragen stellen aan patienten en mishandeling beter herkennen.

>Brede scholing
The Next Page is een not-for-profit organisatie en kan hierdoor cursussen tegen een aantrekkelijk tarief aanbieden. Om brede scholing binnen huisartsenposten mogelijk te maken biedt The Next Page hen bij bestelling voor 1 december een vroegboekkorting aan.

De cursussen voor huisartsen zijn mede mogelijk gemaakt met subsidie van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen