Huisartsen krijgen beter abonnementstarief, indien zij preventieve interventies aanbieden
ArraySommige huisartsen hebben hun handen vol aan gebruikelijke zorg. Anderen willen graag extra preventieve interventies aanbieden. Bijvoorbeeld stoppen met roken cursussen, kop-optrainingen voor mensen met een aankomende depressie, beweegprogramma’s, preventieconsulten of leefstijlinterventies toegesneden op patienten met specifieke chronische aandoeningen.
Welke meer-dan-gebruikelijke preventie een huisarts biedt, hangt af van de patientenpopulatie en van initiatieven die toevallig reeds door andere instanties zoals de GGD worden aangeboden. Het voert tot grote administratieve rompslomp om al die interventies van een apart tarief te voorzien. Daarom is een preventie-toeslag op het bestaande abonnementstarief van huisartsen eenvoudiger. Zij ontvangen die als zij1. een voorstel op papier zetten voor extra preventieve interventies en 2. een evaluatie indienen een jaar later.
Ik denk hierbij aan een toeslag van bijvoorbeeld tien euro per patient. Dit voorstel formuleerde ondergetekende op een workshop met tachtig personen op dinsdag 27 september in het Coornhert Centrum te Den Haag. De Stichting Transmurale Zorg Den Haag en Omstreken had deze workshop georganiseerd om te brainstormen over de zorgverlening in het jaar 2020. Ze had vier inleiders gevraagd om suggesties te doen voor zorginnovaties in en rond de stad Den Haag.
Dit was de eerste van tien suggesties over financiele innovaties die ik deed op 27.9. Een tweede was die over terug te betalen microkredieten voor zorginnovatie, waarover het bericht hierboven gaat. Zonder nadere toelichting noem ik hier de acht andere suggesties in telegramstijl: 3. koptarief voor ketenzorg 4. shared saving ‘ optie in Zorgverzekeringswet en AWBZ 5. DBC’s alleen voor planbare zorg 6. concentratie van ziekenhuisfuncties door middel van aanbesteding 7. koptarief voor spoedzorg 8. benutting medische kennis over zorglogistiek 9. terugkeer van PGB in de AWBZ 10. eerst eigen huis opeten voorafgaand aan aanspraak op AWBZ en WMO. U treft de PPP van mijn voordracht op 27.9 aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties’ en scrollen naar Power Point presentaties.
Guus Schrijvers
One thought on "Huisartsen krijgen beter abonnementstarief, indien zij preventieve interventies aanbieden"
Comments are closed.
Wat moet je met die schuifkaas die huisartsen krijgen voorgelegd? Want meer dan dat is het eigenlijk niet en dat noemen technocraten een “efficiency korting”. Artsen zijn niet dom en kunnen uitstekend innoveren maar gebudgetteerde zorg zal dit nooit stimuleren.