Bernhoven opent ook in Veghel Eerste Hart Hulp

Op 1 november wordt de Eerste Hart Hulp (EHH) op de locatie Veghel van ziekenhuis Bernhoven officieel in gebruik genomen. Daarmee beschikt het ziekenhuis op beide locaties over een EHH. In oktober 2010 werd op de Osse locatie ook al een Eerste Hart Hulp in gebruik genomen.

De EHH is een belangrijke kwaliteitsverbetering. Wanneer een patient met hartklachten in het ziekenhuis komt, kan op de EHH binnen tien minuten de eerste onderzoeksresultaten aan de arts getoond worden. Met andere woorden: er kan zeer snel een voorlopige diagnose worden gesteld, en juist het voorkomen van onnodige tijdsverlies is heel belangrijk bij dit soort klachten. Hoe sneller de juiste diagnose gesteld kan worden, hoe beter dit is voor de juiste behandeling, minder complicaties en een sneller herstel.

Daarnaast is een EHH ook in financieel opzicht efficient. Patienten kunnen ongeveer tot ongeveer zeven uur op de EHH verblijven. Dat is de maximale tijd die nodig is om een juiste definitieve diagnose te kunnen stellen. In die zeven uur komen de uitslagen van de diverse onderzoeken binnen. Op grond daarvan kan bepaald worden of een ziekenhuisopname al dan niet nodig is, of dat de patient naar huis kan. Dit betekent dat in veel gevallen een onnodige ziekenhuisopname voorkomen kan worden. In het meerendeel van de gevallen is de diagnose binnen 3 tot 4 uur ‘rond’.

De EHH telt op beide locaties vier bedden. Er werkt een vast team van gespecialiseerde EHH-verpleegkundigen. De EHH is 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar. De huisarts kan patienten met hartklachten, direct doorverwijzen naar de EHH. Patienten die al vaker klachten hebben gehad die wijzen op een hart- of vaatproblemen, kunnen zich eveneens zelf melden. Doordat de EHH verbonden is met de Spoedeisende Hulp bestaat er een intensive samenwerking tussen (SEH)artsen, en de SEH- en EHH verpleegkundigen. Met name bij instabiele patienten kan steeds een beroep gedaan worden op het aanwezige team.

Tijdens de officiele opening van de Eerste Hart Hulp treedt onder andere Jan Marijnissen als spreker op. Hij was jarenlang fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Marijnissen komt graag het belang van de EHH onderstrepen. Hetzelfde geldt voor Frans Heesen, directeur van Heesen Yachts in Oss.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen