Eerste harthulp werkt vijftig dagen sneller (afl. 2)

Array

Voor patienten die acuut pijn op de borst hebben, is snelle diagnostiek van levensbelang. Wanneer er sprake is van een hartinfarct worden ze onmiddellijk op de coronary care unit bewaakt. Wanneer er geen hartinfarct aan de orde is en wel acute pijn, duurt het vele weken om uit te zoeken wat er wel aan de hand is.

Cardioloog Victor Umans en klinisch pad coördinator Esther Zwaan hebben op het medisch Centrum Alkmaar een zorgpad ontwikkeld dat vijftig (!) dagen sneller is dan gebruikelijk. Zij hebben de bestaande richtlijnen vertaald in een zorgpad waarbij op basis van volledige diagnostiek binnen twee dagen de diagnose te stellen is. Umans en Zwaan beschrijven hun zorgpad, de voorbereiding ervan en de resultaten in Hét zorgpadenboek: voorbeelden van goede ziekenhuiszorg, dat negentien hoofdstukken telt. Zeventien daarvan gaan over goede voorbeelden van ziekenhuiszorg.

Umans, Zwaan en Huiskes schreven het tweede hoofdstuk over acute harthulp.  Een hoofdstuk gaat over de theorie van zorgpaden. Het laatste hoofdstuk biedt een samenvattend overzicht van de resultaten van de zeventien eerder besproken zorgpaden. Redacteuren van het boek zijn medisch adviseur Nicolette Huiskes en prof.dr. Guus Schrijvers. De uitgever is Thoeris. Het boek komt uit tijdens het vijfde Nederlandse zorgpadencongres op vrijdag 28 januari 2011 te Utrecht. Vele auteurs treden dan op als workshopsinleider. Dit is de tweede aflevering van een zorgpadenfeuilleton waarin tot 28-1 steeds één hoofdstuk in deze nieuwsbrief aan bod komt. Wilt u naar het zorgpadencongres? Noteer dan alvast de datum. Over enkele weken verschijnt de brochure. Voor eerdere afleveringen verwijst Schrijvers naar de vorige aflevering, zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘ Nieuwsbrieven’ .

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen