‘Wajong dreigt uit de hand te lopen’

Array

Ingrijpen bij de regeling voor jonggehandicapten is noodzakelijk, anders verdubbelt het aantal Wajongers de komende 30 jaar en dreigen de kosten uit de hand te lopen.
Daarvoor waarschuwt een aantal onderzoekers vrijdag in een uitgave van het Centraal Planbureau

Jaarlijks komen er 16.000 tot 17.000 Wajongers bij. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met zo’n tien jaar geleden. De afgelopen jaren zijn volgens de onderzoekers mensen die vroeger in de bijstand zaten door gemeenten naar de Wajong gedirigeerd.
Dat was voor gemeenten financieel aantrekkelijker omdat ze overschotten bij de bijstandsuitkeringen zelf mochten houden.

ADHD
Het aandeel van mensen met fysieke of psychische klachten is de afgelopen tien jaar ongeveer gelijk gebleven. Vooral jongeren met een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD, doen steeds meer een beroep op de Wajong-regeling. In de Wajong, die jonggehandicapten van een uitkering voorziet, zitten nu ongeveer 200.000 mensen.
Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen