ALASEPT; het ISO-gecertificeerde merk voor antibacteriële beschermlaag voor bouwbeslag.

Array

Het thema, “verbetering van hygiene in ziekenhuizen, verpleeghuizen en gezondheidspraktijken” is de laatste jaren in veel landen belangrijker geworden, omdat er een grote toename is van resistente bacterien. Deze toename zorgt voor een steeds grotere uitdaging om vooral de zwakkere patienten op afdoende wijze te beschermen.
Wereldwijd zijn 53 miljoen mensen met MRSA (ziekenhuisbacterie) besmet; alleen al in Duitsland sterven er jaarlijks tussen 10.000-15.000 personen aan deze besmetting. (bron: Robert-Koch-instituut).
De recente uitbraken van ziekenhuisbacterien in diverse ziekenhuizen heeft het belang van hygiene en de controle daarop weer extra onder de aandacht gebracht. De inzet van antibacterieel beslag is daarbij een effectief middel.

De firma Häfele heeft de wereldwijde exclusiviteit op een hoogwaardige, antibacteriele coating verkregen onder de naam ALASEPT. Men heeft deze samen met een gerenommeerd medisch-technisch bedrijf ontwikkeld.
Als eerste en enige merk op dit gebied heeft ALASEPT, na een zeer omvangrijk onderzoek door het onafhankelijke instituut “Hohenstein Labaratories” in Bonningheim in Duitsland, op 23 mei 2011 de internationale standaard ISO 22196 verkregen. Dit onderzoek had betrekking op de kiemen van de MRSA ATCC 33592, Staphylococcus aureus (ziekenhuisbacterie). Het onderzoek gaf aan dat 99,999% van de bacterien na 24 uur onschadelijk gemaakt was.

Hoe werkt ALASEPT?
Het Häfele roestvast stalen beslag dat gecoat is met ALASEPT beschermt de gebruiker tegen het overnemen van bacterien op de huid. Dit overnemen van bacterien staat in de gezondheidswereld bekend als “kruisbesmetting”. Voorbeeld: als u een deurkruk met de ALASEPT-coating vastpakt, dan sluit de coating de eventuele bacterien, die op uw hand zitten direct op. Deze bacterien kunnen daardoor niet meer overgenomen worden door de volgende gebruiker. Daarnaast worden de opgesloten bacterien en virussen binnen 24 uur voor 99,999 % onschadelijk gemaakt. Maar het belangrijkste is dat er geen kruisbesmetting meer kan plaats vinden.
De techniek van ALASEPT wordt ook toegepast bij hoogwaardige medische implantaten. Deze coating werkt, in tegenstelling tot anti-adhesive oppervlaktes, zowel antibacterieel als ook antiviraal; men voorkomt het aanhechten van kiemen en de vermeerdering daarvan. Hierdoor kan ALASEPT dus niet alleen gebruikt worden voor het vermijden van de MRSA bacterie, maar ook om de uitbreiding van virussen, zoals HIV- en Noro-virussen, te verhinderen.

Anticorrosie:
Naast de antibacteriele bescherming biedt ALASEPT ook maximale bescherming tegen corrosie. Aangebracht op roestvast staal of staal biedt het een bescherming die aan de hoogste norm van corrosiebescherming voldoet (b.v. laboratoria en acid-intensive toepassingen).

Duurzaamheid:
De coating blijft volgens laboratoriumtesten zelfs tot 40 jaar actief, gemeten bij zwaar mechanische en acid-intensive toepassingen. Ook is er gedurende deze testen geen vermindering gemeten van de antibacteriele eigenschappen van de ALASEPT-coating.

Coating-proces:
De ALASEPT-coating wordt op het bouwbeslag aangebracht in een medische productielijn. Een speciale coating met een substantieel deel koper-ionen wordt onder ultrahoge druk op het materiaal aangebracht. Vervolgens worden middels plasma-techniek beide materialen gefuseerd (autoclave). Dit proces is momenteel alleen nog mogelijk met staal en roestvast staal, maar men werkt reeds aan de mogelijkheid om ook andere materialen, zoals aluminium en kunststof, te behandelen.

ALASEPT is te verkrijgen als coating op een aantal Häfele-deurkrukken, raamgrepen en scharnieren voor de utiliteitsbouw, maar in overleg ook op ander roestvast stalen bouw- en meubelbeslag dat hiervoor geschikt bevonden wordt.

 

 

 

 

 

Recente artikelen