Forcare verwerft Europese subsidie van kwart miljoen euro
ArrayForcare eerste Nederlandse e-Health-bedrijf dat Eurostars-subsidie krijgt
Forcare, leverancier van een modulair softwarepakket dat bestaande systemen in de gezondheidszorg naadloos op elkaar aansluit, verwerft een Eurostars-subsidie van een kwart miljoen euro. Dit is de eerste keer dat een Nederlands e-Health-bedrijf deze subsidie krijgt. Forcare gebruikt het geld voor de ontwikkeling van het project ‘Reach Out’. Dit is een beveiligd e-Health-platform dat informatiesystemen in zorginstellingen met verschillende standaarden aan elkaar koppelt en functies biedt voor ‘digitale’ samenwerking. Op deze manier ontsluit een zorginstelling zijn medische gegevens optimaal, wat zorgverleners meer flexibiliteit en tijdswinst biedt en waardoor ze meer tijd overhouden voor de patient. Daarnaast verkleint de beschikbaarheid van medische gegevens het risico op fouten in de gezondheidszorg aanzienlijk.
Reach Out is een gezamenlijk project van Forcare en zijn Franse partner Global Imaging Online (GIOL). GIOL neemt in dit project de beelddigitalisering en -diagnostiek voor zijn rekening en Forcare de ontsluiting van medische informatie en digitale afstemming van werkprocessen. Zo kunnen zorgverleners makkelijker samenwerken, over de grenzen van zorginstellingen heen.
Forcare en GIOL besteden bij de ontwikkeling van hun producten extra aandacht aan de beveiliging. Alleen met toestemming van de patient krijgen zorgprofessionals toegang tot patientgegevens. Indien de patient niet in staat is de toestemming te geven, mogen specialisten en artsen in noodgevallen gebruikmaken van een digitale ‘Break the Glass’-optie; een voorziening om bij spoedeisende hulp toch aan levensreddende informatie te komen. Het systeem registreert de gegevens van degene die het ‘glas breekt’ zeer nauwkeurig.
De Eurostars-regeling van de Europese Unie is bedoeld voor mkb-ondernemingen die een innovatief project opzetten. Bedrijven moeten aantonen dat ze ten minste tien procent van hun omzet besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast is een samenwerking verplicht tussen de onderneming en een partnerbedrijf uit een ander Europees land. Binnen twee jaar na afronding van het project moet er een verkoopbaar product of proces beschikbaar zijn. Nederlandse bedrijven kunnen zich inschrijven voor een Eurostars-subsidie via www.agentschapnl.nl.
“We zijn ongelooflijk blij met deze Eurostars-subsidie. Deze toekenning onderstreept en beloont de innovatieve kracht van een relatief klein bedrijf als Forcareâ€, zegt Harm-Jan Wessels, algemeen directeur van Forcare. “De kwaliteitsdrempel voor de plannen ligt zeer hoog. Forcare is het eerste Nederlands e-Health-bedrijf dat deze subsidie verwerft en we scharen ons hiermee in een zeer select gezelschap van Europese innovatieve bedrijven. Deze subsidie bewijst ook dat zowel in Nederland als in Brussel e-Health steeds meer wordt gezien als een belangrijke economische pijler voor de toekomst. We konden tijdens het subsidieproces een beroep doen op de ondersteuning van Agentschap NL.â€
Forcare werd in september 2011 genomineerd voor de Skillcity Snelle groeier Award 2011. Dit is een lijst met Utrechtse ICT-bedrijven die regionaal gezien de grootste omzetgroei over de afgelopen vijf boekjaren (2006-2010) hebben behaald. Forcare werd tweede met een omzetgroei van 903 procent. Skillcity houdt deze competitie jaarlijks onder de ruim vijfhonderd ICT-bedrijven die bij dit netwerk zijn aangesloten.