Els Borst wint Paul van Eerde Award

Array

Op het NVVE-symposium, dat op 19 oktober 2011 in Utrecht wordt gehouden, is de Paul van Eerde-Award uitgereikt aan Mw. E.Borst-Eilers, voormalig minister van VWS.

Oud-minister Borst verdedigde in het parlementaire debat over de euthanasiewet dat ook het lijden aan het vooruitzicht gevorderd dement te worden een reden kan zijn voor een gerechtvaardigd verzoek om euthanasie aan de arts. Door de genuanceerde manier waarop zij dit gevoelige onderwerp aan de orde stelde, kweekte zij maatschappelijk en politiek begrip voor deze moeilijke kwestie en kreeg zij een Kamermeerderheid achter haar voorstel. Hoewel euthanasie bij beginnende dementie sindsdien wettelijk is toegestaan, zijn artsen zelden bereid op verzoek stervenshulp bij dementie te verlenen. Met de nominatie en de toekenning van de Paul van Eerde-Award prijzen zowel de jury als de leden van de NVVE de manier waarop Els Borst zich tot op de dag van vandaag blijft inzetten om een oplossing te vinden voor deze problematiek.

Jaarlijks reikt de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde de Paul van Eerde-Award uit. Aan de Award is ook een bedrag van 5000,- euro verbonden. Deze onderscheiding gaat naar een persoon of organisatie die veel voor het oplossen van de dementieproblematiek (heeft) betekent en/of op dit gebied uitzonderlijke prestaties heeft verricht.

Uit 32 voordrachten nomineerde de jury uiteindelijk zes kandidaten voor deze award. Leden van de NVVE konden via de website van de NVVE hun stem uitbrengen op een van de kandidaten. Een grote meerderheid koos voor de verdiensten van mevrouw E. Borst-Eilers.
De jury bestond uit Dick Swaab, Jeltje van Nieuwenhoven, Constance de Vries, Philip Scheltens en Govert van Eerde.

De onderscheiding is genoemd naar Paul van Eerde, de hoofdpersoon in de documentaire Voor ik het vergeet..van regisseur Nan Rosens. Van Eerde was chemicus die, toen hij de diagnose dementie kreeg, meteen wist dat hij deze ziekte niet tot het einde wilde meemaken. Hij vond geen gehoor bij zijn arts, verzamelde zelf dodelijke medicijnen en stapte in overleg met zijn familie uit het leven, voordat hij diep dement zou worden. De prijs werd in 2010 voor het eerst uitgereikt aan de familie Van Eerde. Zij maakten op 17 februari dit jaar bekend dat zij het geldbedrag schenken aan het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hier wordt een webportaal ontwikkeld met informatie over alzheimer, inclusief een onderdeel over euthanasie bij dementie.

Bron: NVVE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen