Halfjaarlijkse stand van zaken toezeggingen

Array

Overzicht van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. E.I. Schipper mede namens de staatssecretariss,  nav de brief van de heer De Graaf van 15 juli 2011,  met daarin de actuele stand van zaken van de toezeggingen aan de Eerste Kamer. Het betreft de toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2011 is verstreken dan wel op 1 januari 2012 verloopt.

‘Toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2011 is verstreken
Toezegging Gebruik instrumenten in jaarrapportages (31.122) (T01094)
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Putters, toe de IGZ te vragen om het gebruik van de instrumenten te evalueren en dit in de jaarrapportages terug te laten komen. Stand van zaken en prognose: Aan deze toezegging is inmiddels gestand gedaan. De verantwoording over de toepassing van WUBH-bevoegdheden is meegenomen in het Jaarbeeld IGZ over het jaar 2010 en zal jaarlijks terugkeren.

Toezegging advies basisverzekering (29.248/29.247) (T01104)
De minister van VWS informeert de Kamer in de loop van 2010 over de conclusies die hij zal verbinden aan het advies van het CVZ over het al dan niet opnemen van zorgonderdelen in de basisverzekering. Stand van zaken en prognose: Het CVZ geeft jaarlijks een pakketadvies op basis waarvan het Besluit zorgverzekeringen en de basisverzekering voor het jaar er op worden aangepast. Uw Kamer is op 10 juni 2011 geïnformeerd over de wijzigingen in de basisverzekering per 2012.

Daarnaast zal uw Kamer op korte termijn een afschrift ontvangen van de brief die op 28 juni aan de Tweede Kamer is verzonden betreffende het Pakketadvies 2011. Deze ontvangt u met een toelichtende oplegbrief. Daarmee wordt aan deze toezegging gestand gedaan. Toezegging Identificatieplicht BSN (30.380) (T00823) De minister van VWS zal bij de minister van Justitie navragen in hoeverre de identificatieplicht in het wetsvoorstel Gebruik burgerservicenummer in de zorg interfereert met de bepaling uit het wetboek van strafrecht. Stand van zaken en prognose:

De Eerste Kamer is over deze toezegging geïnformeerd in de memorie van antwoord naar aanleiding van het verslag van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport met betrekking tot het voorstel van wet tot wijziging van de wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatie-uitwisseling in de zorg op 4 september 2009. Aan d eze toezegging is daarmee gestand gedaan. Toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2012 verloopt Toezegging Rol provincies (29.835) (T00885) De minister van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Klein Breteler, toe dat de provincie drie belangrijke rollen krijgt, namelijk met betrekking tot spreiding en bereikbaarheid, het programma van eisen en de benchmark.

Stand van zaken en prognose: Inzake de herijking van het huidige referentiekader spreiding en beschikbaarheid worden in de tweede helft van 2012, in de expertgroep Spreiding en beschikbaarheid, besluiten genomen. De provincie (IPO) zal worden uitgenodigd hierin deel te nemen. Ook in het vaststellen van het programma van eisen (waarvan een extract inmiddels als beleidsregels voor de aanwijzing als Regionale Ambulancevoorziening is gepubliceerd in de staatcourant) en de opzet voor een nog vast te stellen benchmark, heeft de provincie input geleverd. Op deze manier wordt invulling gegeven aan de to ezegging.

Toezegging Rechtspositie jeugdigen bij toepassing vrijheidsbenemende maatregelen (30.644) (T00969)
De minister van Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van de motie Quik-Schuijt c.s., toe dat voor de lacunes in de rechtspositieregelingen van jeugdigen een aanvullende regeling zal worden getroffen. Daarbij zal aansluiting worden gezocht bij de beginselenwet justitiele jeugdinrichtingen in afwachting van de harmonisatie van de rechtspositieregeling in de gesloten jeugdzorg, de BOPZ en de LVG, zoals reeds toegezegd in de motie Çörüz in de Tweede Kamer

Stand van zaken en prognose: Deze toezegging wordt meegenomen in de herziening van het jeugdstelsel. De Eerste Kamer wordt hier begin november per brief over geïnformeerd. Toezegging overleg met de staatsecretaris van SZW (31.736) (T01057) De minister gaat, naar aanleiding van opmerkingen van het lid Slagter-Roukema, in overleg met de staatssecretaris SZW na, hoe in het kader van schuld hulpverlening de `tweedemaands brief’ kan dien en als een `early warning’ signaal aan bijvoorbeeld gemeenten. Stand van zaken: Alle partijen hebben het `Convenant gericht op het voorkomen en oplossen van wanbetaling van de nominale premie voor een zorgverzekering ingevolge de Zorgverzekeringswet’ inmiddels ondertekend.

De evaluatie van de Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering heeft uw Kamer onlangs ontvangen. Prognose: Deze toezegging wordt meegenomen in het Kabinetsstandpunt op de evaluatie van de wanbetalersregeling die in het najaar van 2011 wordt verzonden. Toezegging Voortouw bij bestrijding voor mensen besmettelijke dierziekten (32.500) (T01252) De minister-president, minister van Algemene Zaken, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Koffeman en een motie van de leden Koffeman, Noten, Schuurman, Ten Hoeve, Engels, Kox en Thissen toe dat in geval van conflicten tussen ministers of wie het voortouw heeft in geval van besmettelijke dierziekten, de premier en vice-premier binnen een uur de knoop zullen hoorhakken.

Stand van zaken: De minister-president heeft de Kamer toegezegd dat in geval van conflicten tussen ministers of wie het voortouw heeft in geval van een voor mensen besmettelijke dierziekte, de premier en vice-premier binnen een uur de knoop zullen doorhakken. In de afgelopen periode is er geen sprake geweest van het ontbreken van overeenstemming tussen de staatsecretaris van EL&I en de minister van VWS. Op 22 september 2011 heb ik aan uw Kamer een toelichting gezonden op de risicoanalysestructuur bij zoönosen (Eerste Kamer, vergaderjaar 2011­2012, 28 286, F). Daarin is beschreven dat de regierol bij de bestrijding van zoönosen in het volksgezondheidsdomein is belegd. Ik meen dat deze toezegging daarmee voldoende is nagekomen.

Toezegging Herinrichting VWS-verzekerdenmonitor (32.150) (T01264)
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Swenker, toe na te gaan hoe de VWSverzekerdenmonitor kan w orden heringericht, zodat duidelijk wordt om welke groepen onverzekerden het gaat. Stand van zaken en prognose: Afwikkeling van de toezegging is deels gerealiseerd in de verzekerdenmonitor 2011 (1-8-2011 naar de Kamer gezonden). Voor het overige zal dit gebeuren in de verzekerdenmonitor 2012 (voorzien in juni 2012).

Toezegging Pilot rol gemeenten (32.150) (T01265)
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zegt de Kamer, naar aanleiding van opmerkingen van de leden Hamel, Swenker en Van de Beeten, toe een pilot te starten om te onderzoeken of gemeenten een rol kunnen spelen bij het sluiten van een zorgverzekering voor pasgeborenen en immigranten. Over de opzet en het tijdpad ontvangt de Kamer vóór de stemming over het wetsvoorstel een brief. Stand van zaken en prognose: Deze toezegging wordt meegenomen in het Kabinetsstandpunt op de evaluatie van de wanbetalersregeling die in het najaar van 2011 wordt verzonden.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen