Allergiebureau Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt TNO-methode vo

Array

Amerikaanse en Australisch-Nieuw Zeelandse partners
Allergiebureau Australie en Nieuw-Zeeland gebruikt TNO-methode voor richtlijn etikettering van voedselallergenen
De methode van TNO voor het opstellen van richtlijnen voor het wel of niet vermelden van de mogelijke aanwezigheid van allergenen op het etiket, is door het Australisch-Nieuw Zeelandse Allergie Bureau met succes toegepast. Dit maakte het bureau onlangs bekend.

De methode van TNO om risico’s van voedselallergenen te kunnen berekenen en de unieke database over gevoeligheden van voedsel-allergische patienten zijn gecombineerd met gegevens van het Amerikaanse “Food Allergy Research and Resources Program”. Samen met deze partner heeft TNO het Australisch-Nieuw Zeelandse Allergen Bureau geholpen met het opstellen van een richtlijn voor allergeen etikettering voor Australie en Nieuw Zeeland. Door deze aanpak is het voor het eerst mogelijk om voor de meeste belangrijke allergenen uit te rekenen bij welke hoeveelheden allergeen er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Waarde voor inname
Centraal in deze richtlijn voor allergeenetikettering staat een overzicht van waarden waarboven een inname van allergenen gevaarlijk wordt. Dit overzicht is op basis van de door TNO bedachte aanpak ontwikkeld. Verwacht wordt dat deze aanpak navolging zal krijgen in Europa en Amerika en dat bedrijven over de hele wereld dit overzicht zullen gaan gebruiken. “Het was daarom ook heel belangrijk om hier met partners van verschillende continenten aan te werken”, aldus Geert Houben, programmaleider voedselveiligheid bij TNO. Houben meldt dat de nieuwe richtlijn in Australie-Nieuw Zeeland dit jaar gehanteerd kan gaan worden. “Toen ik daar op bezoek was om hen te adviseren merkte ik dat industrie, wetenschap en politiek heel goed samenwerken op dit punt. Ik verwacht dat het proces in Europa nog wel één of twee jaar gaat duren”.

Voedselallergenen
Voedselallergenen kunnen onbedoeld in levensmiddelen terechtkomen. Bijvoorbeeld door verontreiniging van grondstoffen of als een productielijn in de fabriek niet 100% schoon gemaakt kan worden. Meer dan driehonderdduizend mensen met voedselallergie moeten hier in Nederland dagelijks mee omgaan. Een veelvoud van dat aantal mensen doet dagelijks boodschappen of kookt waarbij rekening gehouden moet worden met iemand met voedselallergie. Zij moeten het nu doen met zinnen op etiketten zoals: `Kan sporen van noten bevatten’, of `in de fabriek waar dit product gemaakt wordt is ook melk aanwezig’, waarbij niet duidelijk is of er nu wel of niet een relevant risico is. Fabrikanten van voedingsmiddelen zien zich gedwongen om zulke zinnen te hanteren, onder andere omdat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade. Ook al gaat het om minuscule sporen van allergenen. “Als de fabrikant kan schatten hoeveel van een allergeen onbedoeld in een product kan komen, geeft de richtlijn aan of er al dan niet een waarschuwing op het etiket moet”, aldus Houben. Als er een duidelijke richtlijn is, weten zowel fabrikanten als consumenten waar ze aan toe zijn. bericht 2011-54

bron: TNO

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen