Narcissen planten voor Alzheimer

Array

Het Alzheimercentrum Nijmegen van het UMC St Radboud biedt verpleeghuis Kalorama in Beek-Ubbergen vijfduizend narcisbollen aan. Op maandag 7 november a.s. maken enkele prominenten van Alzheimercentrum Nijmegen, Alzheimer Nederland en Kalorama een begin met het planten van de bollen bij het verpleeghuis.

De narcis is een van de populairste lentebloeiers van Nederland. De bloem is geliefd om zijn kleur en zonnige uitstraling. De komende lente zullen de tuinen van Kalorama dankzij deze gift van het Alzheimercentrum Nijmegen dus een bijzonder vrolijke en fleurige indruk maken.

De narcis heeft ook een geheel andere waarde. De bloembol bevat de stof galantamine. Dit natuurlijke ingredient van de narcissenbol wordt verwerkt in medicijnen die bij alzheimerpatienten de symptomen van de ziekte kunnen verzachten. Voor de productie van medicijnen met galantamine zijn in Nederland al meer dan honderd velden met narcissen aangeplant.

 

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Momenteel zijn er 235.000 mensen met dementie. Naar verwachting zal dit aantal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Deze explosieve stijging onderstreept het nut van wetenschappelijk onderzoek op gebied van diagnostiek, zorg en medicatie. Met deze bloembollenactie wil het Alzheimercentrum Nijmegen aandacht vragen voor het internationaal vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek dat hier verricht wordt en voor het vele geld dat hiervoor nodig is.

 

De eerste van de vijfduizend bollen die Alzheimercentrum Nijmegen aan het verpleeghuis aanbiedt, worden geplant door prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, directeur van het Alzheimercentrum Nijmegen, Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland en Loes Hogenhuis, manager behandeling van verpleeghuis Kalorama. De narcissen worden geplant in de vorm van een knoop, het symbool voor de veelgebruikte geheugensteun voor mensen die vergeetachtig worden.

Recente artikelen