Abvakabo FNV: beloning zorgbestuurders vaak te hoog

Array

De beloning van bestuurders in de zorg is vaak te hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV naar salarissen van bestuurders die al werkzaam waren voor de invoering van de Beloningscode voor bestuurders in de zorg (BBZ) in 2010.

Bij zes van de veertien onderzochte instellingen is het salaris hoger dan de door vakbond gehanteerde factor 10-norm. Tevens ligt bij dertien zorginstellingen het basissalaris van de bestuurder al hoger dan het maximum inkomen uit de BBZ.

Eerder deze week maakte minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend dat in 2010 tien van de in totaal 101 nieuwe bestuurders een hoger loon kregen dan de norm uit de BBZ. Cao-onderhandelaar Elise Merlijn van Abvakabo FNV: “De BBZ geldt alleen voor nieuwe bestuurders, dus de cijfers van de minister zeggen niets over de salarissen van zittende bestuurders. Dat een groot deel van de zorgsector zich aan de normering van de zelfopgestelde code houdt, is een eenzijdig beeld. Bovendien vinden wij het maximumsalaris uit de beloningscode – ruim 223.000 euro – te hoog.”

Abvakabo FNV heeft een eigen ‘factor 10-norm’ gesteld voor beloningen van zorgbestuurders; het hoogste salaris mag maximaal het tienvoudige van het laagste salaris binnen de zorginstelling bedragen. Merlijn: “De discussie over de beloning van bestuurders zou onderdeel moeten zijn van het overleg tussen werkgevers en werknemers. Ook raden van bestuur en directies zouden onder de cao moeten vallen.”

Het onderzoek van Abvakabo FNV is uitgevoerd door Basis & Beleid Organisatieadviseurs B.V. onder veertien grote zorginstellingen. Het rapport brengt de verhouding tussen het inkomen van de voorzitter van de raad van bestuur en het laagste inkomen binnen de instelling over 2010 in kaart en maakt een vergelijking met de cijfers over 2009. Op www.abvakabofnv.nl is het volledige onderzoek te raadplegen.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer twee miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen