Borstkanker opsporen met hulp van computer en MRI

Array
Mark Stoutjesdijk onderzocht de toepassing van MRI van de borst en naar computer ondersteunde diagnose (CAD) om de beoordeling van deze onderzoeken te verbeteren. Hij beoordeelde om te beginnen de waarde van een jaarlijks MRI-borstonderzoek bij vrouwen met familiair verhoogde kans op borstkanker. MRI bleek accurater in het detecteren van borstkanker dan mammografie bij deze vrouwen. Hierna bekeek hij of gevonden afwijkingen op reproduceerbare wijze werden beschreven bij de beoordeling door de radioloog. Verrassend genoeg bleek sprake van behoorlijke variatie in de beschrijvingen, van zelfs van “eenvoudige” kenmerken van de afwijkingen. Daarom probeerde Stoutjesdijk de reproduceerbaarheid te verbeteren, middels CAD. De CAD- toepassing zou moeten kunnen beoordelen wat de signaalintensiteit is van de afwijking, op verschillende momenten na toediening van een contrastmiddel. Bovendien zou de methode de kans op een kwaadaardige tumor moeten geven. De toepassing van Mean Shift Clustering, gevolgd door iteratieve selectie van het meest verdachte stukje tumor, gaf in een initiele studie acceptabele resultaten. De techniek werd in een vervolgstudie verder verbeterd, en bovendien vergeleken met de kwaliteit van beoordeling door radiologen zoals beschreven in de literatuur. Deze uiteindelijke CAD- toepassing om aankleuring te beoordelen, kan gebruikt worden voor alle typen afwijkingen en blijkt vergelijkbare resultaten te behalen vergeleken met radiologen die bovendien de vorm van de afwijking betrekken in hun beoordeling. Woensdag 16 november 2011 promoveert Mark Stoutjesdijk aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Biografie
Mark Stoutjesdijk (Den Haag, 25-10-1969) studeerde biomedische techniek in Twente en Geneeskunde in Nijmegen. Momenteel is hij verbonden aan de maatschap radiologie van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen