Hoe veroorzaakt lithium nefrogene diabetes insipidus? (Promotie)

Array

Het waterkanaal aquaporine-2 (AQP2) is noodzakelijk voor de concentrering van urine en speelt een rol bij verschillende ziektebeelden. Één van de bekendste is nefrogene diabetes insipidus, waarbij patienten onvoldoende in staat zijn om de urine te concentreren. Door het ontbreken van adequate regulatie van AQP2 lopen deze patienten een groot risico op uitdroging. Nefrogene diabetes insipidus wordt meestal veroorzaakt door lithiumtherapie. Marleen Kortenoeven deed onderzoek naar de fysiologische regulatie van AQP2. Hormonale factoren, waaronder ATP, dopamine en prostaglandines, spelen een rol bij AQP2-gemedieerd watertransport. Haar onderzoek beschrijft de mechanismen waarvan deze hormonen gebruik maken bij het remmen van dit watertransport. Daarnaast onderzocht zij het mechanisme waarmee lithium nefrogene diabetes insipidus veroorzaakt. Ze toont aan dat lithium de niercel voornamelijk binnengaat via het epitheliale natriumkanaal ENaC. Het blokkeren van dit kanaal door middel van het medicijn amiloride voorkomt het onstaan van lithiumgeïnduceerde nefrogene diabetes insipidus, zowel in een celmodel als in ratten. Daarmee verstrekt dit onderzoek een onderbouwing voor het gebruik van amiloride als een behandeling voor lithiumgeïnduceerde nefrogene diabetes insipidus.Marleen Kortenoeven promoveert woensdag 16 november aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

Biografie
Marleen Kortenoeven (Tegelen, 1981) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud, binnen het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Momenteel werkt ze als postdoc bij de afdeling Biomedicine aan de Aarhus Universiteit te Denemarken.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen