Het Amphia Ziekenhuis staat op tegen prostaatkanker

Array

Ludieke actie in Bredase kroegen werkt attentieverhogend
Via een ludieke campagne vraagt het Amphia Ziekenhuis de komende weken aandacht voor prostaatkanker. Onder het motto ‘Prostaatkanker, Zit het snor met jouw zaakje?’, zijn in de maand november in de herentoiletten van diverse Bredase kroegen plasstickers aangebracht. “Op deze manier sluit ons ziekenhuis aan bij de Movemberactie waarbij mannen over de hele wereld hun snor laten staan om zo geld in te zamelen voor de gezondheid van de man”, aldus uroloog Ilze van Onna.

Prostaatkanker

Ilze van Onna: “Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 10.000 mannen prostaatkanker. Daarmee is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Amphia behandelt jaarlijks zo’n 300 nieuwe patienten. De ziekte is heel goed behandelbaar als die in een vroeg stadium wordt ontdekt, maar voor sommige vormen van prostaatkanker is een behandeling niet noodzakelijk”.

Movember maand

Elk jaar in de maand november vraagt Movember aan mannen over de hele wereld om hun snor te laten groeien. Het doel is zo geld in te zamelen voor de gezondheid van de man. De snorren van Movember verschenen voor het eerst in 2003 in Adelaide, Australie. Inmiddels lopen campagnes over de hele wereld. In Breda maakt ook aan aantal kroegen zich sterk voor deze campagne. De regels zijn simpel: de deelnemende mannen scheren zich voor het laatst op 31 oktober en houden hun snor netjes tot het einde van Movember. Voor het laten staan van hun snor zoeken ze sponsoren. In Breda zamelt onder meer Cafe de Bruine Pij geld in voor ‘Sta op tegen Kanker’, de campagne van KWF Kankerbestrijding. Op woensdag 16 november wordt de Nederlandse bevolking via een live tv-programma op Nederland 1 opgeroepen gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen kanker.

Amphia prostaatcentrum
“Natuurlijk willen patienten graag weten waar zij aan toe zijn. In ons prostaatcentrum ontvangen zij dan ook snel de uitslag van onderzoeken. Een expertteam van urologen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen en oncologen overlegt over de behandeling en maakt vervolgens samen een behandelplan. Voor sommige vormen van prostaatkanker is een operatie nodig. In Amphia gebeurt dat met de DaVinci Robot. De uroloog bedient tijdens de operatie de robot waarmee kleine incisies nodig zijn en heel precies kan worden geopereerd. Hierdoor heeft de patient vaak minder pijn en herstelt hij sneller”, aldus Ilze van Onna.

Recente artikelen