Nieuwsuur: Hoe besteedt Pink Ribbon het geld?

0
253

Vrijdag gaat op het Internationale documentaire festival IDFA een documentaire over de Pink Ribbon beweging in Noord-Amerika in première.Het is een kritische film over het gebruik van borstkanker als marketingtool door het bedrijfsleven. Roze auto’s, roze pistolen, en roze golfballen, je kan het zo gek niet bedenken. Borstkankerpatienten die gaan overlijden hebben het gevoel dat over hun lijk producten aan de man worden gebracht. Vanavond in Nieuwsuur is er meer aandacht voor het percentage dat Pink Ribbon besteed aan onderzoek. Dat blijkt zelfs minder dan 15% te zijn van de miljarden die inmiddels zijn opgehaald. Volgens de documentaire wordt het onderzoeksgeld niet goed besteed. Van de 16 mln die Pink Ribbon afgelopen 5 jaar zelf ophaalde is 1,8% aan borstkankeronderzoek besteed. 15% is hun eigen norm. De afgelopen jaren werd met de verkoop van de beroemde lintjes, speciale tijdschriften en gala-avonden zo’n 16 miljoen euro opgehaald. Daarvan is tot nu toe 288.000 euro uitgegeven aan borstkankeronderzoek. Dat meldt de NOS. Ook zouden er miljoenen op de spaarrekening van Pink Ribbon staan. De organisatie zegt in een reactie vooral de kwaliteit van het leven van borstkankerpatienten te willen verhogen. Estee Lauder weigert te reageren en wenst niet in te gaan op de financiering van het gala. A Sisters Hope heeft samenwerking al opgezegd.

Er is veel kritiek op de werkwijze van Pink Ribbon. De organisatie zou te veel bezig zijn met marketing en het aan zich binden van beroemdheden en zich te weinig inzetten voor de bestrijding van de dodelijke ziekte. Donateurs zouden veel kritischer moeten zijn. Nieuwsuur onderzocht de situatie in Nederland. Hoeveel geld is er inmiddels opgehaald door Pink Ribbon ‘in de strijd tegen borstkanker’, en waar is het geld aan besteed? Vanavond Nieuwsuur, Nederland 2, NOS 22.00-22.52 uur

 

Afgelopen zaterdag overleed het gezicht van Pink Ribbon: Evelyn Lauder. Ze overleed in haar woning in New York overleden aan eierstokkanker. Lauder werd 75 jaar. In 1989 kreeg ze te horen dat ze borstkanker had. De pink ribbon (roze lintje) werd een bekend symbool. Haar organisatie Greast Cancer research Foundation (BCRF) haalde in totaal 250 miljoen dollar binnen voor het onderzoek. In 2007 bleek dat Lauder eierstokkanker had die zich onafhankelijk van haar borstkanker had ontwikkeld.

Vorig artikelInvloed van de nervus vagus op het aangeboren immuunsysteem (Promotie)
Volgend artikelGeldnood dreigt voor ziekenhuizen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.